Velika Britanija legalizirala spočetje otrok iz DNK treh staršev

Zgornji dom britanskega parlamenta, lordska zbornica, je v torek odobril po mnenju nekaterih sporen postopek spočetja otrok z uporabo DNK treh ljudi.

 Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

LONDON > Velika Britanija je tako kot prva na svetu dovolila kombinacijo umetne oploditve in genske modifikacije, s katero naj bi preprečili prenos smrtno nevarnih gensko pogojenih bolezni z matere na otroka.

Postopek, na Otoku znan pod imenom “otrok treh staršev”, je 3. februarja že odobril spodnji dom britanskega parlamenta. Prvi otroci treh staršev bi po ocenah strokovnjakov lahko prišli na svet prihodnje leto.

A pred tem je na vrsti britanska komisija, ki nadzoruje postopke oploditve. Ta mora do avgusta pripraviti in objaviti pravila za pridobitev dovoljenja za postopek. Skupina znanstvenikov z univerze v Newcastlu, ki so razvili postopek, naj bi poleti objavila rezultate zadnjih preizkusov varnosti postopka, prvi poskusi spočetja otrok iz DNK treh staršev pa bi bili po poročanju britanskega BBC lahko že konec letošnjega leta.

Jajčece matere in jajčece donatorke

Vodja britanskega biološkega združenja Mark Downs je ob sprejetju zakona o otrocih treh staršev poudaril, da gre za “velik dan za britansko znanost”, ki bo materam omogočil zdrave otroke brez nevarnih okvar.

Na ta način bodo po pisanju BBC lahko pomagali okoli 150 parom letno oz. materam, ki imajo mitohondrijsko bolezen, zaradi katere imajo lahko potomci smrtno nevarne okvare ali bolezni.

Postopek poteka tako, da mati oziroma ženska, ki ima katero od mitohondrijskih bolezni in si želi otroke, priskrbi svoj genski material, ki ga v laboratoriju izločijo iz ene same celice. Druga ženska, ki nima mitohondrijskih bolezni, prispeva jajčece, ki mu odstranijo jedro. Edini genski material v celici donatorke je tako v mitohodrijih.

Jedro iz jajčeca matere nato vstavijo v jajčece donatorke ter to oplodijo s spermo očeta. Oplojeno celico nato vstavijo v maternico matere, tako kot pri običajni umetni oploditvi.

Mitohondriji so membranske strukture, ki služijo celičnemu dihanju in so v celicah glavni vir energije. Imajo svoj DNK, ki ne vpliva na lastnosti, kot je videz. Okvarjeni mitohondriji, ki jih otrok lahko podeduje samo po materi, lahko povzročijo okvare možganov, atrofijo mišic, odpoved srca in slepoto.

S postopkom “otrok treh staršev” ima otrok 0,1 odstotka DNK ženske, ki je donirala jajčece, s tem pa je tudi onemogočen prenos okvare mitohondrijev na prihodnje generacije.

Burne razprave

Vprašanje legalizacije postopka je v Veliki Britaniji sprožilo burne razprave. Nasprotniki postopka znanstvenikom očitajo, da se igrajo Boga, ter svarijo, da bi lahko imel genski material treh ljudi na posameznika vpliv, kakršnega znanstveniki še niso predvideli. Vodja skupine Center za genetiko in družbo Marcy Darnovsky je zakon označila za zgodovinsko napako, ki bo staršem omogočila, da si izberejo lastnosti otroka po svoji meri.

Znanstveniki po drugi strani očitke zavračajo in poudarjajo, da je poglaviten namen raziskav pomagati popraviti način delovanja mitohondrijev pri otrocih mater s podobno okvaro.

STA


Najbolj brano