Velika Britanija bo drastično povečala vojaške izdatke

Britanski premier David Cameron je v luči nedavnih teroristični napadov in v boju proti naraščajoči grožnji islamskih borcev napovedal drastično povečanje izdatkov za vojsko. V naslednjih desetih letih bo Velika Britanija namenila 12 milijard evrov za novo vojaško opremo, bojna letala, tajne službe ter za oblikovanje sil za hitro posredovanje.

“Tako kot nas ubijalci na pariških ulicah odkrito spominjajo, 
Islamska država ni nobena oddaljena težava, ki bi bila več 
tisoč kilometrov stran, temveč je neposredna grožnja za 
domačo in tujo varnost,” je danes povedal David Cameron 
pred britanskim parlamentom. Foto: Wikipedia
“Tako kot nas ubijalci na pariških ulicah odkrito spominjajo, Islamska država ni nobena oddaljena težava, ki bi bila več tisoč kilometrov stran, temveč je neposredna grožnja za domačo in tujo varnost,” je danes povedal David Cameron pred britanskim parlamentom. Foto: Wikipedia

LONDON > “Tako kot nas ubijalci na pariških ulicah odkrito spominjajo, Islamska država ni nobena oddaljena težava, ki bi bila več tisoč kilometrov stran, temveč je neposredna grožnja za domačo in tujo varnost,” je danes povedal David Cameron pred britanskim parlamentom.

Po današnjih pogovorih s francoskih predsednikom Fracoisom Hollandom je znova poudaril, da bi se britanski piloti morali vključiti tudi v napade na skrajneže IS v Siriji. A za to potrebuje Cameron v parlamentu širšo večino, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Britanski mediji ob tem špekulirajo, da bo parlament o tem glasoval še pred novim letom.

Nov načrt med drugim predvideva tudi nakup osmih vojaških ladij ter devetih pomorskih patruljnih letal, obenem pa naj bi Velika Britanija na obrambnem ministrstvu zmanjšala število civilnega osebja za 30 odstotkov, s čimer bi državni proračun ostal v ravnovesju.

Glede na revidiran načrt, ki ga je predstavil Cameron, so predvidena večja finančna sredstva za obveščevalne službe ter za nudenje podpore ogroženim državam.

Ti izdatki pomenijo “naš jasni interes, da zaščitimo našo blaginjo in varnost”, je dodal Cameron ter pojasnil, da je v reviziji načrta o vojaških izdatkih predviden tudi vpoklic 10.000 pripadnikov vojske v stanje pripravljenosti.

Napovedal je še, da bo Velika Britanija do leta 2025 oblikovala dve brigadi sil za hitro posredovanje s po 5000 vojaki, še navajajo tuje tiskovne agencije.

STA


Najbolj brano