Velik požar v begunskem centru na Lezbosu le ukrotili

Gasilcem je uspelo ukrotiti velik požar v begunskem centru Moria na Lezbosu, ki pa je zdaj močno poškodovan. Zgorela je več kot polovica centra, poroča nemška tiskovna agencija dpa, ki se sklicuje na grške vire. Požar so najverjetneje zanetili migranti sami, zaradi ognja pa je iz centra pobegnilo več tisoč ljudi.

Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična. 

ATENE > Po poročanju grške tiskovne agencije ANA je požar v ponedeljek izbruhnil po spopadu med dvema skupinama različnih narodnosti, medtem ko je atenski časnik Katimerini poročal, da so migranti požar zanetili, potem ko so v centru začele krožiti govorice, da se bodo začele deportacije v Turčijo. Po poročanju časnika To Vima pa so migranti ogenj zanetili na več lokacijah tako znotraj centra kot zunaj.

Požar se je zatem zaradi močnega vetra hitro razširil. Zaenkrat o kakih žrtvah ali ranjenih ne poročajo, je pa pogorišče po poročanju grške televizije Skai podobno bojišču.

Grška policija je po incidentu pridržala devet ljudi

Po ocenah policije je potem iz centra Moria, ki je bil zgrajen za približno 1500 ljudi, pobegnilo med 3000 in 4000 migrantov. Veliko jih je prišlo do glavnega mesta na otoku Mitilini kakih šest kilometrov daleč, od koder vozijo trajekti proti Atenam. Trajektni promet se je zdaj sicer ustavil, še poroča dpa.

Grška policija je po incidentu pridržala devet ljudi. Državljani Afganistana, Iraka, Senegala, Sirije in Kameruna so osumljeni, da so začeli spopade v begunskem centru, po katerih je izbruhnil požar.

Po poročanju dpa je ogenj uničil več kot 60 odstotkov begunskega taborišča. Vir v policiji pa je za francosko tiskovno agencijo AFP pojasnil, da je uničenih 60 montažnih hišic, sto šotorov in trije bivalni kontejnerji.

Po navedbah vira na pristojnem grškem ministrstvu bodo begunski center v Morii obnovili, kakor hitro bo mogoče, dotlej pa bodo družine namestili v drug begunski center na Lezbosu.

Za varnost na otoku bo skrbelo še dodatnih 40 specialcev

Na otoku je trenutno mirno, a še napeto. Za varnost na otoku bo skrbelo še dodatnih 40 policijskih specialcev.

Župan Lezbosa Spiros Galinos se sicer boji, da bi zaradi kaotičnih razmer po požaru na otoku v kratkem lahko izbruhnili novi, še hujši izgredi. Ob tem je v pogovoru za grški radio Parapolitika FM priznal, da je bilo zaradi prenatrpanosti centra le vprašanje časa, kdaj bodo tam izbruhnili nemiri. Dodal je, da je oblasti v Atenah večkrat prosil za pomoč pri obvladovanju begunske krize.

V Grčiji je trenutno več kot 60.000 beguncev in migrantov, nevladne organizacije pa opozarjajo na nevzdržne razmere v tamkajšnjih begunskih taboriščih. Ta so prenaseljena in v njih vladajo slabe higienske razmere. Položaj je še posebej akuten na Lezbosu in grških otokih Kos, Hios, Leros in Samos. Po podatkih grške vlade je na teh otokih nameščenih 13.000 ljudi, medtem ko zmogljivosti zadoščajo za manj kot 8000 oseb.

STA


Najbolj brano