Večino ZDA zajel arktični mraz, Kalifornijo pa vročinski val

V večjem delu ZDA povzročajo preglavice nizke temperature do minus 30 stopinj Celzija in močan veter. Osrednji in južni del Kalifornije se medtem otepata vročinskega vala, saj temperature presegajo 27 stopinj.

 Foto: Francois Lenoir
Foto: Francois Lenoir

NEW YORK > Najhuje je v Južni in Severni Dakoti, kjer se temperature gibljejo okrog minus 30 stopinj Celzija, težave pa imajo v skoraj celotnem celinskem delu ZDA.

Šole so zaradi mraza zaprte od Alabame na jugu do Severne Dakote, pred mrazom pa svarijo tudi v mestu New York, ki mu je najhujše sicer prihranjeno. Kljub temu se bo občutek mraza v kombinaciji z močnim vetrom čez noč spustil na minus 26 stopinj in župan Bill De Blasio poziva meščane, naj se toplo oblečejo, obenem pa popazijo na sosede, če je vse v redu z njihovim gretjem.

V mestu delujejo tudi posebne ekipe, ki brezdomcem pomagajo na toplo z ulic, pri čemer pomagajo tudi meščani s klici na posebno številko.

V torek je ZDA zajelo sneženje in južno od Buffala v državi New York so za več ur zaprli avtocesto, ker je močan veter z jezera Erie nanjo nanašal velike količine snega. Zelo mrzlo je tudi v Chicagu, kjer piha z jezera Michigan, temperature pa so padle na okrog minus 20 stopinj.

Kalifornijo pa so zajele nenavadno visoke temperature. V bližini San Diega so namerili skoraj 30 stopinj Celzija. Vročinski val bo trajal do konca tedna, ko se bo ohladilo na spomladanskih 16 stopinj.

STA


Najbolj brano