Večina hrvaških poslancev zahteva razpustitev sabora

Največja hrvaška opozicijska stranka SDP je danes potrdila, da imajo več kot 80 podpisov od skupno 151 poslancev, ki so potrebni za razpustitev sabora, potem ko so v četrtek izglasovali nezaupnico premierju Tihomirju Oreškoviću, s čimer je padla tudi vlada. Po razpustitvi sabora bodo sledile predčasne parlamentarne volitve.

Večina hrvaških poslancev zahteva razpustitev sabora. Razpustitvi  bodo sledile predčasne parlamentarne volitve.
Večina hrvaških poslancev zahteva razpustitev sabora. Razpustitvi bodo sledile predčasne parlamentarne volitve.  

ZAGREB > Medtem potekajo posvetovanja strank pri predsednici države Kolindi Grabar-Kitarović. Hrvaški mediji poročajo, da je tudi hrvaška predsednica že seznanjena, da obstaja večina za razpustitev sabora.

Poslanci SDP so zahtevali prekinitev saborske seje ter njeno nadaljevanje po koncu posvetovanj v uradu predsednice, da bi potem sabor tudi razpustili. Trdijo, da imajo podpise več kot 80 poslancev.

Predsednik sabora Željko Reiner je že prekinil sejo, a je napovedal, da bodo o njenem nadaljevanju odločili potem, ko bodo zaključena posvetovanja pri Grabar-Kitarovićevi.

SDP si želi čimprejšnjih predčasnih parlamentarnih volitev, celo že sredi julija, medtem ko večina ostalih strank pričakuje, da bodo volitve septembra, po koncu glavne turistične sezone.

Predsednik Hrvaške narodne stranke (HNS) Ivan Vrdoljak je po posvetovanjih s predsednico države danes dejal, da se bodo v saboru skušali dogovoriti o razpustitvi sabora 15. julija, kar bo pomenilo, da bodo volitve potekale v nedeljo 4. ali 11. septembra.

Odgovor na vprašanje, kdaj bodo predčasne volitve, bi danes lahko naznanila Grabar-Kitarovićeva v izjavi po koncu posvetovanj.

Hrvaška ustava določa, da predsednica države določi datum predčasnih parlamentarnih volitev najmanj 30 in največ 60 dni po razpustitvi sabora. Lahko tudi sama razpusti sabor in razpiše volitve, ko bo jasno, da nobena stranka nima podporo za svojega mandatarja za novo vlado.

Domoljubna koalicija na čelu s HDZ je v zadnjem tednu trdila, da imajo podporo 76 poslancev za oblikovanje nove parlamentarne večine in podporo njihovemu kandidatu za novega mandatarja, a se je danes očitno izkazalo, da jim to ni uspelo.

Tako kot je sabor v četrtek prvič v hrvaški zgodovini razrešil predsednika vlade in hkrati vlado, bo zdaj verjetno tudi prvič, da bodo hrvaški poslanci odločali o predčasni razpustitvi parlamenta.

Za danes je napovedana seja saborske mandatno-imunitetne komisije, na kateri bodo odločali o zahtevi predsednika HDZ Tomislava Karamarka, da bi se vrnil v sabor, potem ko je v sredo odstopil s položaja prvega podpredsednika vlade.

Pred tem je komisija za določanje navzkrižja interesov potrdila, da je bil Karamarko v konfliktu interesov zaradi svojih osebnih, družinskih in poslovnih povezav z glavnim svetovalcem madžarskega Mola na Hrvaškem.

HDZ danes obeležuje 27. obletnico ustanovitve stranke, ko je moč pričakovati tudi nagovore, ki bodo pomenili neformalni začetek njene volilne kampanje.

STA


Najbolj brano