Večina beguncev zapustila Hrvaško

Hrvaški notranji minister Ranko Ostojić je danes potrdil, da je večina beguncev zapustila Hrvaško ter da je v namestitvenih centrih v različnih delih države še okoli 1000 migrantov. Po njegovih besedah je največ migrantov na območju Tovarnika nedaleč od meje s Srbijo, kamor naj bi še vedno prihajali.

Hrvaški premier je še enkrat je izpostavil, da Hrvaška ne bo 
"evropski begunski center", čeprav bi, kot je dejal, nekaterim 
bolj severno od Hrvaške to ustrezalo. Foto: STA
Hrvaški premier je še enkrat je izpostavil, da Hrvaška ne bo "evropski begunski center", čeprav bi, kot je dejal, nekaterim bolj severno od Hrvaške to ustrezalo. Foto: STA

BELI MANASTIR, ZAGREB > Migranti namreč še vedno prihajajo v skupinah na Hrvaško iz Srbije mimo uradnih mejnih prehodov.

Od srede do danes do 11. ure so na Hrvaškem našteli prihod 20.737 migrantov, je danes sporočilo hrvaško notranje ministrstvo. V Tovarniku naj bi jih na prevoz čez Hrvaško čakalo več kot 2500.

Iz hrvaških železnic so danes potrdili, da bodo poslali novi vlak proti Tovarniku, potem ko so prejšnjo noč prepeljali približno 750 migrantov iz Tovarnika v Botovo na madžarski meji.

Milanović: Madžarsko smo prisili k sprejemu migrantov

Hrvaški premier Zoran Milanović je danes v Belem Manastiru potrdil, da sta se o begunski krizi večkrat pogovarjala s slovenskim kolegom Mirom Cerarjem, ne pa tudi s predsednikom madžarske vlade Viktorjem Orbanom. Poudaril je, da se z Budimpešto niso dogovorili, temveč so jo prisilili, da odpre državno mejo, ko so pripeljali migrante s Hrvaške.

Milanović je dejal, da ne razume obnašanja Madžarske, ker nihče izmed beguncev ne želi ostati v tej državi. Ocenil je, da je meje mogoče zapreti le z "brutalno silo", kar pomeni tudi "poboje". Pojasnil je, da zapiranje meje ni v skladu s hrvaškimi zakoni niti ustavo.

Hrvaški premier je med obiskom v Belem Manastiru, kjer je več tisoč migrantov še odšlo iz namestitvenega centra, ponovil, da dublinskih pravil o ravnanju s prosilci azila nihče več ne more izvajati med begunsko krizo. Zato je treba delovati preventivno, na izvoru problema, je znova dejal.

Milanović: Hrvaška ne bo evropski begunski center

Še enkrat je izpostavil, da Hrvaška ne bo "evropski begunski center", čeprav bi, kot je dejal, nekaterim bolj severno od Hrvaške to ustrezalo. Pojasnil je, da ima Hrvaška omejene kapacitete za sprejem beguncev ter da ljudi ne želi zadrževati, ker bi se verjetno uprli. Zato je edini način, da so jih civilizirano spustili naprej, je povedal.

Kritiziral je tudi tiste na Hrvaškem, ki so razširjali histerijo in skušali nabirati politične točke. "Ni treba verjeti hujskačem. To je nekaj najbolj grdega, kar sem videl na Hrvaškem po vojni," je dejal.

Dodal je, da bodo namestitveni centri v Čepinu in Belem Manastiru še naprej na voljo, ker se lahko zgodi, da na Hrvaško pride še tisoče migrantov.

STA


Najbolj brano