Več tisoč ljudi na komemoraciji osvoboditve taborišča v Mauthausnu

V avstrijskem Mauthausnu je danes potekala mednarodna spominska slovesnost ob 70. obletnici osvoboditve taborišč Gusen in Mauthausen. Slovesnosti se je udeležilo okoli 22.000 ljudi, na čelu s preživelimi in avstrijskim političnim vrhom. Žrtvam se je poklonila tudi slovenska ministrica za delo Anja Kopač Mrak.



Uničevalno taborišče Mauthausen so nacisti vzpostavili leta 
1938, zavezniki pa so ga v drugi svetovni vojni osvobodili 5. 
maja leta 1945. Foto: Wikipedia
Uničevalno taborišče Mauthausen so nacisti vzpostavili leta 1938, zavezniki pa so ga v drugi svetovni vojni osvobodili 5. maja leta 1945. Foto: Wikipedia

LINZ > Komemoracije sta se udeležila avstrijski predsednik Heinz Fischer in kancler Werner Faymann, prisotni pa so bili številni drugi avstrijski in tuji vidni politiki. Prišlo je tudi več preživelih taboriščnikov, na svoji spletni strani poroča avstrijska javna televizija ÖRF.

Predsednik Fischer je prepričan, da holokavst tudi v prihodnje ne bo šel v pozabo. Kancler Faymann je opozoril na “enega najbolj grozljivih poglavij” avstrijske zgodovine. Poudaril nauk Mauthausna, in sicer da se nikoli ne sme pozabiti na vzdrževanje vrednot, kot so tolerantnost, demokracija, nenasilje in solidarnost.

Proslave se je udeležila tudi slovenska ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak, ki se je žrtvam poklonila s slavnostnim nagovorom in položitvijo venca pred slovenskim spomenikom v parku pred vhodom v taborišče.

Uničevalno taborišče Mauthausen so nacisti vzpostavili leta 1938, zavezniki pa so ga v drugi svetovni vojni osvobodili 5. maja leta 1945.

Od skupaj okoli 200.000 taboriščnikov je v njem trpelo tudi 4153 Slovencev, od katerih jih je 1500 tam umrlo.

STA


Najbolj brano