Več sto tisoč ljudi v ZDA za večjo policijsko odgovornost

Po številnih ameriških mestih, na čelu v Washingtonom in New Yorkom, je v soboto protestiralo več sto tisoč ljudi, ki so zahtevali konec nekaznovanja policistov za pobijanje neoboroženih osumljencev.

Čeprav zaradi policijskega nasilja umre več temnopoltih, pa je množica v New Yorku in drugje po ZDA pokazala, da to ni samo vprašanje rasizma. Foto: Wikipedia
Čeprav zaradi policijskega nasilja umre več temnopoltih, pa je množica v New Yorku in drugje po ZDA pokazala, da to ni samo vprašanje rasizma. Foto: Wikipedia

NEW YORK > Čeprav zaradi policijskega nasilja umre več temnopoltih, pa je množica v New Yorku in drugje po ZDA pokazala, da to ni samo vprašanje rasizma.

Tako v New Yorku kot Washingtonu se je na protestih po konservativnih ocenah zbralo najmanj po 30.000 ljudi. Washingtonsko dogajanje so razgibali mladi protestniki iz Fergusona, ki so zahtevali “akcijo”, vendar so protesti minili mirno.

ZDA so protesti zajeli pretekli teden, ko je velika porota v New Yorku oprostila belega policista, ki je zadušil neoboroženega temnopoltega prodajalca cigaret. Na ulice so se podali mladi in stari, pripadniki vseh ras. Stanje je bilo že sicer napeto zaradi demonstracij v Fergusonu, kjer je velika porota prav tako oprostila belega policista.

Zahtevajo spremembe pravosodnega sistema

Newyorški primer je sodu izbil dno, ker obstaja videoposnetek pretiravanja s policijsko silo in ameriška javnost je začela prvič resneje razmišljati o tem, kaj vse si lahko policisti nekaznovano privoščijo. Mediji so objavili tudi o druge primere, kot je bila ustrelitev neoboroženega temnopoltega 12-letnika v Clevelandu.

Američani zahtevajo spremembe pravosodnega sistema, ki jih je v Washingtonu v soboto predstavil newyorški aktivist in politik Al Sharpton. Glavna zahteva je ločitev lokalnih tožilcev od pregona in preiskave, ko gre za nasilje lokalnih policistov. Sharpton je pozval k spremembam nacionalne zakonodaje v smeri večje vloge pravosodnega ministrstva in neodvisnih tožilcev.

Na stopnicah kongresne palače, kamor so se protestniki podali po aveniji Pensilvanija od Trga Foley pri Beli hiši, je Sharpton kongresnike opozoril, da mislijo resno. “Če bo kdo zvonil pri vas doma za božič, morda ne bo božiček, ampak mi,” je dejal. Kongresniki so ga lahko slišali, saj so bili ravno takrat na napeti proračunski seji.

Zaskrbljeni policisti

Glavno vlogo na protestih v Washingtonu so imeli družinski člani umrlih v soočenju s policijo. Vdova v New Yorku ubitega Erica Garnerja Esaw Garner je dejala, da je bil njen mož za življenja tih, sedaj pa dela veliko hrupa. Tam je bila tudi Kadiatout Diallo, mati Amadoua Dialla, ki je leta 1999 v Bronxu končal pot točo policijskih strelov, ker so njegov telefon zamenjali za pištolo. “Nič se ni spremenilo. Kar smo zahtevali pred 15 leti, zahtevamo tudi danes,” je povedala.

Nekaj aretacij je bilo v soboto v Bostonu, v Washingtonu in New Yoku pa so protesti minili mirno. Pogled na policiste, ki so varovali demonstracije in bili pri tem deležni številnih jeznih komentarjev, je razkril različna čustva. Večina policistov je bila prijaznih, a zaskrbljenosti niso mogli skriti. Po 11. septembru 2001 so jih v New Yorku obravnavali kot nacionalne junake, sedaj pa jih zmerjajo z rasisti, kriminalci in nasilneži.

Newyorški policijski sindikat je celo pozval svoje člane, naj zahtevajo, da newyorškega župana Billa DeBlasia ne pustijo na pogrebe policistov, ki padejo na delovnem mestu. DeBlasio je namreč izrazil razumevanje za zahteve protestnikov in se ni samodejno postavil na stran policije, kot je to počel pred njim Rudy Giuliani in v manjši meri tudi Michael Bloomberg.

STA


Najbolj brano