Več sto tisoč Rusov z ledeno kopeljo opralo svoje grehe

V Rusiji se je več sto tisoč pravoslavnih vernikov danes z ritualno ledeno kopeljo opralo svojih grehov. Pri temperaturah blizu ledišča se je tega tradicionalnega obreda samo v Moskvi ob današnji pravoslavni različici svetih treh kraljev udeležilo približno 150.000 ljudi.

V Rusiji se je več sto tisoč pravoslavnih vernikov danes z ritualno ledeno kopeljo opralo svojih grehov. Foto: Leo Caharija
V Rusiji se je več sto tisoč pravoslavnih vernikov danes z ritualno ledeno kopeljo opralo svojih grehov. Foto: Leo Caharija

MOSKVA > Verniki so oblečeni skočili v ledeno mrzle reke, ribnike ali bazene.

Patriarh Kiril, poglavar ruske pravoslavne cerkve, je v eni od moskovskih cerkva blagoslovil kopalne vode. Z ledeno kopeljo pravoslavni verniki obeležijo dan svetih treh kraljev, ki po julijanskem koledarju pade na 19. januar.

Po celotni Rusiji se je v mrzlo vodo potopilo več kot 1,5 milijona ljudi. Samo v Moskvi so uredili več kot 90 mest za ledeni preizkus. Obred, ki v zadnjih letih postaja vse bolj priljubljen, naj bi služil tudi krepitvi zdravja. Predvsem mladi Rusi ledeno kopel vse bolj dojemajo kot prostočasno dejavnost ali preizkus poguma.

A tovrstni ekstremni običaj ni brez tveganj. V preteklosti je prišlo tudi do smrtnih primerov. Zato je bilo v Rusiji v pripravljenosti več kot 35.000 pripadnikov civilne zaščite, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

STA


Najbolj brano