Več sto migrantov izsililo prehod čez mejo v Makedonijo

Več sto migrantov, ki so obtičali na nikogaršnji zemlji med Grčijo in Makedonijo, si je danes izsililo pot čez mejo v Makedonijo. Kot poroča novinar francoske tiskovne agencije AFP, so kljub policijski straži splezali čez žičnato mejno ograjo, policisti pa so nanje zaman metali šok granate.

Migranti so obupani.
Migranti so obupani.  

SKOPJE > Policisti so po kakšne pol ure in kakih deset odvrženih šok granatah le uspeli ustaviti naval migrantov ter prevzeti nadzor nad položajem.

Na nikogaršnji zemlji med Grčijo in Makedonijo je v četrtek obtičalo okoli 2000 beguncev in migrantov na svoji poti v zahodno Evropo. Trenutno naj bi jih bilo na tem območju še okoli 1500.

Tisti, ki jim je uspelo prečkati mejo v Makedonijo, so se po navedbah AFP zatekli v mesto Gevgelija, kjer naj bi poskušali najti taksi ali kakšno drugo prevozno sredstvo za pot proti Srbiji.

Makedonija je v četrtek razglasila izredne razmere in zaprla svojo južno mejo za migrante in begunce. Potem ko je prišlo do incidentov med policijo in migranti, pri čemer je policija uporabila solzivec, najmanj osem migrantov pa je bilo laže ranjenih, se je Skopje odločilo, da določenemu številu “ranljivih” migrantov vendarle dovoli prečkanje meje. V petek zvečer so skupine po nekaj deset migrantov začele vstopati v Makedonijo in danes z vlaki nadaljevale pot proti severu.

Po navedbah vlade v Skopju je v Makedonijo od sredine junija vstopilo okoli 42.000 beguncev in migrantov, od tega je več kot 7000 otrok. Večina migrantov prihaja iz Sirije, Afganistana in Iraka.

STA


Najbolj brano