Več mrtvih v eksploziji na tržnici v Pakistanu

Na množično obiskani tržnici v kraju Parahinar na severozahodu Pakistana je danes eksplodirala bomba, pri čemer je najmanj 23 ljudi umrlo, več kot 30 je bilo ranjenih. Gre za večinoma šiitsko območje v okrožju Kuram, ki je pod nadzorom lokalnih plemen.

Fotografija je simbolična. Foto: Conny Klein
Fotografija je simbolična. Foto: Conny Klein

ISLAMABAD > “Število mrtvih se je povzpelo na 23, saj so številni v kritičnem stanju podlegli poškodbam,” je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal predstavnik tamkajšnjih oblasti Amdžad Ali Kan.

Odgovornost za napad je prevzela skrajna sunitska skupina Laškar-i-Džhangvi. “Opozarjamo šiitske starše, da jih čaka še več takšnih napadov, če svojim otrokom ne bodo preprečili sodelovanja v vojni Bašarja al Asada,” je v sporočilu za medije dejal predstavnik skupine Ali Bin Sufijan.

Regija je znana po trenjih med suniti in šiiti, ki predstavljajo približno 20 odstotkov pakistanskega prebivalstva.

Pakistan je od leta 2004 prizorišče upora islamskih skupin, ki je zahteval življenja že več deset tisoč ljudi. Letos se je število nasilnih obračunov povečalo, potem ko so pakistanske oblasti začele ofenzivo zoper islamske skrajneže po vsej državi. Julija je policija ubila vodjo enega od voditeljev skupine, ki se bori proti šiitom.

STA


Najbolj brano