Več kot milijon Britancev zahteva nov referendum o brexitu

Več kot milijon Britancev se je že podpisalo pod peticijo, s katero zahtevajo nov referendum glede članstva Velike Britanije v Evropski uniji po tistem, ko je na četrtkovem referendumu za odhod iz povezave ob 72-odstotni volilni udeležbi glasovalo 51,9 odstotka volilcev. Parlament bo moral o tej peticiji vsaj razpravljati, če ne še kaj več.

Več kot milijon Britancev se je že podpisalo pod peticijo, s 
katero zahtevajo nov referendum glede članstva Velike Britanije v Evropski uniji. Foto: Andraž Gombač
Več kot milijon Britancev se je že podpisalo pod peticijo, s katero zahtevajo nov referendum glede članstva Velike Britanije v Evropski uniji. Foto: Andraž Gombač

LONDON > Podpisniki peticije zahtevajo nov referendum, ker da se je četrtkovega udeležilo manj kot 75 odstotkov volilnih upravičencev in ker je za oziroma proti odhodu Velike Britanije iz EU glasovalo manj kot 60 odstotkov volilnih udeležencev.

Da mora britanski parlament o peticiji opraviti razpravo, zadostuje že 100.000 podpisov, to pa je vsega dan po referendumu že podpisalo milijon ljudi. Spletna stran, na kateri zbirajo podpise, je vmes zaradi navala za krajši čas celo nehala delovati, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

STA


Najbolj brano