Več kot milijon Britancev s peticijo proti Trumpovemu obisku na Otoku

Več kot milijon Britancev je doslej podpisalo peticijo, v kateri pozivajo k preklicu državniškega obiska novega ameriškega predsednika Donalda Trumpa v Veliki Britaniji. Downing Street je tovrstne pozive že zavrnil. Po pričakovanjih naj bi Trump na državniški obisk, kar pomeni, da bo prišel na povabilo kraljice Elizabete II., prispel še letos.

Več kot milijon Britancev je doslej podpisalo peticijo, v kateri 
pozivajo k preklicu državniškega obiska  ameriškega predsednika Donalda Trumpa v Veliki Britaniji. Foto: STA
Več kot milijon Britancev je doslej podpisalo peticijo, v kateri pozivajo k preklicu državniškega obiska ameriškega predsednika Donalda Trumpa v Veliki Britaniji. Foto: STA

LONDON > Kot na spletu poroča tiskovna agencija Bloomberg, je doslej peticijo podpisalo več kot milijon ljudi. Da o katerikoli peticiji razpravlja britanski parlament, je treba zbrati več kot 100.000 podpisov. Končna odločitev o uvrstitvi peticije v parlamentarno razpravo je v rokah parlamentarnega odbora za peticije.

Da namerava Donald Trump še letos obiskati Veliko Britanijo, se je izvedelo med nedavnim obiskom britanske ministrske predsednice Therese May. Mayeva je bila minuli teden prva tuja voditeljica, ki se je srečala z novim ameriškim predsednikom. Vir blizu Downing Streeta je glede preklica povabila dejal, da bi bilo to “populistično dejanje”. Dodal je tudi, da je Trump vabilo že sprejel. V Buckinghamski palači zadeve po poročanju BBC ne želijo komentirati.

Peticijo proti Trumpovemu obisku so sprožili še pred obiskom Mayeve v ZDA. Veter v jadra je dobila po Trumpovem petkovem izvršnem ukazu o začasni prepovedi vstopa za begunce v ZDA in državljane sedmih muslimanskih držav.

“Donald Trump lahko pride na obisk v Veliko Britanijo kot ameriški predsednik, vendar ni nujno, da gre za državniški obisk, ker bi to bilo sramotno za kraljico,” je med drugim zapisano v peticiji.

Peticijo, ki se je pojavila tudi na spletu, je sprožil odvetnik iz Leedsa na severu Anglije Graham Guest. Kot je razkril, je peticija v nekaterih trenutkih na minuto dobila tudi okoli tisoč podpisov.

Še do sobote popoldan je peticija imela 60 podpisov, v nedeljo opoldne pa je presegla 100.000 podpisov. Po napovedih naj bi poslanci v torek odločali, ali jo uvrstiti na parlamentarno razpravo.

K preložitvi Trumpovega obiska je pozval tudi vodja britanskih laburistov Jeremy Corbyn: “Menim, da bi morali dati jasno vedeti, da smo s tem zelo nezadovoljni in bilo bi docela napačno, če bi prišel sem, dokler traja prepoved v ZDA.”

V nedeljo sta Sunday Times in Sunday Telegraph poročala, da bi lahko postal državniški obisk Trumpa v Veliki Britaniji tudi brez peticije zelo občutljiva zadeva. Svetovalci okrog Trumpa so zaskrbljeni, da bi bil lahko Trumpov obisk v senci protestov, mediji pa naj bi se osredinili predvsem na Trumpova stališča glede podnebnih sprememb.

Predvsem se Trumpovi svetovalci bojijo, da bi lahko britanski prestolonaslednik, princ Charles poskušal Trumpa pregovoriti k spremembi stališča glede podnebnih sprememb, saj velja za dolgoletnega in aktivnega borca proti podnebnim spremembam. Trump je v preteklosti podnebne spremembe označil kot goljufijo in zagrozil, da bo preklical pristop ZDA k pariškemu podnebnemu sporazumu.

STA


Najbolj brano