Več kot 30 mrtvih v napadu samomorilca v Afganistanu

V napadu samomorilskega napadalca na vzhodu Afganistana je bilo danes ubitih najmanj 33 ljudi, več kot 100 pa jih je bilo ranjenih. Samomorilec se je razstrelil med množico pred banko v mestu Džalalabad. Napad naj bi izvedla skupina Islamska država, je sporočil afganistanski predsednik Ašraf Gani.

Afganistanski predsednik Ašraf Gani je sporočil, da naj bi  
izvedla skupina Islamska država. Če se bo to izkazalo za 
resnično, gre za prvi večji napad te skupine v Afganistanu.  Foto: Wikipedia
Afganistanski predsednik Ašraf Gani je sporočil, da naj bi izvedla skupina Islamska država. Če se bo to izkazalo za resnično, gre za prvi večji napad te skupine v Afganistanu.  Foto: Wikipedia

KABUL > Gneča pred banko je bila danes še posebej velika, ker so številni vladni uslužbenci prišli po svoje mesečne plače, je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal vodja tamkajšnje policije Ahmad Širzad.

V bližini napada je tudi tržnica in več vladnih uradov, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa povedal tiskovni predstavnik pokrajinske vlade Ahmad Zia Abdulzaj. “Večina ubitih in ranjenih so nedolžni civilisti,” je dejal.

Med žrtvami naj bi bili tudi policisti, ki so imeli blizu nadzorno točko, je še povedal Abdulzaj. Opozoril pa je, da bi se število žrtev lahko še povečalo.

Nekaj minut za eksplozijo samomorilskega napadalca je eksplodirala še bomba na motornem kolesu, a ni povzročila škode, je za dpa povedal policijski vir.

Predsednik Ašraf Gani je povedal, da je odgovornost za napad prevzela skrajna islamistična skupina Islamska država. Če se bodo te navedbe izkazale za resnične, bo to prvi večji napad te skupine v Afganistanu, navaja AFP.

Pred tem so vpletenost v napad že zanikali talibanski uporniki, ki so običajno izvajali podobne napade v državi. Tokrat pa so napad celo obsodili, je poročala dpa.

Talibani v Afganistanu krepijo spomladansko ofenzivo, s katero skušajo po koncu bojne misije Nata v državi pokazati na ranljivost oblasti v Kabulu.

STA


Najbolj brano