Več evropskih držav z varnostnimi priporočili glede Turčije

Zunanja ministrstva več evropskih držav so posodobila varnostna priporočila glede potovanj v Turčijo. Nizozemci so danes opozorili, naj bodo državljani v luči nedavnega diplomatskega spora v Turčiji bolj pozorni in naj se izogibajo lokacij, kjer se zbira večje število ljudi. Podobno svetujejo tudi na avstrijskem in nemškem zunanjem ministrstvu.

Večina evropskih zunanjih ministrstev opozarja pred možnostjo terorističnih napadov v Turčiji. Svojim državljanom priporočajo, naj bodo pozorni po celi Turčiji ter se izogibajo 
shodov in lokacij, kjer se zbira večje število ljudi.  Foto: Sašo Dravinec
Večina evropskih zunanjih ministrstev opozarja pred možnostjo terorističnih napadov v Turčiji. Svojim državljanom priporočajo, naj bodo pozorni po celi Turčiji ter se izogibajo shodov in lokacij, kjer se zbira večje število ljudi.  Foto: Sašo Dravinec

BERLIN, DUNAJ, AMSTERDAM > Odnosi med nekaterimi evropskimi državami in Turčijo so se v preteklem tednu precej zaostrili. Na Nizozemskem in v Nemčiji so med bolj odmevnimi prepovedi in odpovedi nastopov nekaterih turških ministrov na političnih kampanjah za podporo aprilskemu referendumu o ustavnih spremembah v Turčiji. Na to se je Ankara burno odzvala, Nemčijo in Nizozemsko pa so primerjali celo z nacisti in fašisti.

Nizozemsko zunanje ministrstvo je danes izdalo opozorilo za nizozemske državljane v Turčiji. “Od 11. marca 2017 potekajo med Turčijo in Nizozemsko diplomatski spori. Državljani bodite pozorni po celi Turčiji in se izogibajte shodov in lokacij, kjer se zbira večje število ljudi,” so zapisali v opozorilu.

Avstrijsko zunanje ministrstvo je svoje državljane pozvalo, naj imajo pri sebi vedno osebni dokument, saj se lahko razmere hitro zaostrijo, zaradi izrednih razmer pa so bolj pogosti tudi naključni pregledi oseb, piše na spletni strani ministrstva. Podobno kot nizozemsko zunanje ministrstvo pa prav tako svarijo pred lokacijami, kjer se zbira večje število ljudi, ter shodi in demonstracijami.

Avstrijcem svetujejo še večjo previdnost pri uporabi javnega prometa in na lokacijah, kjer se zbira veliko število ljudi, kot so na primer nakupovalna središča in turistične znamenitosti. Ministrstvo pa močno odsvetuje kritiziranje Turčije in turških politikov ter simpatiziranje s terorističnimi organizacijami na javnih mestih, saj je to prepovedano.

Opozorilo na spletni strani nemškega zunanjega ministrstva ni bilo aktualizirano že od konca januarja, vendar so že takrat izdali opozorilo pred zadrževanjem na bolj pretočnih lokacijah in shodih ter da so napadi v Turčiji pogosto uperjeni proti tujcem. Zaradi izrednih razmer pa podobno kot Avstrijci opozarjajo pred nepredvidljivo zaostritvijo razmer in pogostejšimi naključnimi pregledi osebnih dokumentov.

Osebam, ki bodo dejavne proti turškim oblastem, lahko preprečijo izhod iz države, so opozorili na nemškem zunanjem ministrstvu. Med dejavnosti proti turškim oblastem so na ministrstvu navedli tudi domnevne povezave s klerikom Fethullahom Gülenom, ki ga turške oblasti krivijo za lanskoletni poskus državnega udara. Dodatno opozarjajo na omejeno konzularno pomoč, če ima pridržana oseba poleg nemškega tudi turško državljanstvo.

Slovensko zunanje ministrstvo ni izdalo posebnega opozorila. Še vedno odsvetujejo vsa nenujna potovanja v nekatere predele Turčije ter opozarjajo, da obstaja povečana verjetnost novih terorističnih napadov. Podobno kot ostala zunanja ministrstva odsvetujejo zadrževanje na lokacijah, kjer se zbira večje število ljudi ter da so razmere negotove, varnostni ukrepi pa poostreni. Pred aprilskim referendumom v Turčiji odsvetujejo zadrževanje na krajih, kjer potekajo javni shodi in zborovanja.

Večina evropskih zunanjih ministrstev opozarja pred možnostjo terorističnih napadov v Turčiji ter svetuje izogibanje krajev ob meji s Siriji in Irakom.

STA


Najbolj brano