Aktivistka Femena v Vatikanu ni več nezaželena

Aktivistka skupine Femen, ki je na božični dan goloprsa iz jaslic na Trgu sv. Petra v Vatikanu ugrabila kip deteta Jezusa, je sedaj znova na prostosti. Vendar pa v Vatikanu ni več zaželena.

VATIKAN > Aktivistka je dva dni preživela v zaporu. Gre za najostrejše postopanje Vatikana proti članicam Femena doslej.

Aktivistka - po navedbah Femena Jana Aždanova iz Ukrajine - je na božični dan protestirala proti odnosu Vatikana do splava. Na golih prsih je imela v času akcije napisano "Bog je ženska."

Ukrajinska aktivistka Jana Aždanova je na svobodi, je sporočil tiskovni predstavnik Vatikana Federico Lombardi. Vendar pa ni več dobrodošla na območju države Vatikan, v baziliki sv. Petra in na drugih ozemljih v lasti Svetega sedeža, so ji pojasnili ob slovesu

Po navedbah tiskovnega predstavnika Vatikana Federica Lombardija so aktivistko aretirali zaradi "kaljenja miru, nespodobnega obnašanja na javnem mestu in kraje". V petek zvečer je bila še vedno pridržana na policijski postaji in je čakala na zaslišanje.

Skupina Femen je znana po goloprsih protestih aktivistk. V preteklosti so ženske na ta način že protestirale tudi na Trgu sv. Petra, vendar pa je tokrat odziv Vatikana posebej oster.

Po besedah Lombardija je tokratna akcija "posebej resna zaradi prostora in okoliščin", v katerih je do nje prišlo. Aktivistka naj bi namreč namenoma žalila verska čustva številnih ljudi, zato mora po besedah Lombardija slediti "primerno stroga" kazen.

Vatikan ima sicer možnost prestopnikom soditi na svojem ozemlju, lahko jih pa tudi prepusti v obravnavo italijanskim sodiščem.

Trenutno v Vatikanu zadržujejo tudi italijanskega poslovneža Marcella di Finizia, ki je bil aretiran v petek, ko se je znova povzpel na visoko poličko na fasadi nad vhodom v baziliko sv. Petra. To je sicer storil že petič, s svojim protestom pa opozarja na evropsko zakonodajo, zaradi katere naj bi ostal brez posla.

STA


Najbolj brano