Varufakis verjame v “zelo konstruktiven” sestanek evroskupine

Grški finančni minister Janis Varufakis je danes ob prihodu na izredni sestanek evroskupine v Bruslju zgolj izrazil prepričanje, da bo srečanje konstruktivno.

Janis Varufakis Foto: Robert Crc
Janis Varufakis Foto: Robert Crc

BRUSELJ > “Prepričan sem, da bo srečanje zelo konstruktivno,” je bil redkobeseden sicer vselej zgovoren grški finančni minister

Vsi finančni ministri držav v območju evra so ob prihodu izpostavljali, da še ne poznajo konkretnih načrtov nove grške vlade ter da bodo pozorno prisluhnili grškemu kolegu.

V minulih dneh, pred kriznim sestankom evroskupine, je Varufakis poudarjal, da je bila nova grška vlada izvoljena, da se upre "nelogičnemu" programu pomoči.

Položaj je opisoval s slikovitimi prispodobami, zahteve evropskih posojilodajalcev za Grčijo je primerjal z molžo bolne krave z bičanjem, kar žival ubije.

Grčijo v trenutnem stanju pa je opisal kot odvisnico, češ da je vsako novo posojilo nov odmerek droge. "Želimo se znebiti odvisnosti," je poudaril pred dnevi v pogovoru za CNN.

Med drugim je Varufakis v izjavah v minulih dneh dejal, da je to prva grška vlada, ki prihaja na evroskupino pokončno, ne z upognjeno glavo, a obenem zagotovil, da bodo storili vse, da se danes izognejo spopadu.


Najbolj brano