Varufakis verjame v “častni dogovor” v 48 urah

Grški finančni minister Janis Varufakis je bil včeraj po še enem propadlem sestanku z osemnajstimi kolegi iz območja evra prepričan, da bodo v prihodnjih 48 urah dosegli dogovor.

Grški finančni minister Janis Varufakis Foto: Robert Crc
Grški finančni minister Janis Varufakis Foto: Robert Crc

BRUSELJ > Janis Varufakis ne dvomi, da bodo dosegli častni dogovor, ki bo terapevtski za Grčijo in dober za Evropo. Zgodovina EU kaže, da ultimati še nikoli niso prinesli nič dobrega, je še dejal.

Z veseljem poročam, da je sestanek potekal v kolegialnem duhu in z enotnim ciljem, da v prihodnjih štirih do šestih mesecih poiščemo skupna stališča za “novo pogodbo”, je na novinarski konferenci po koncu sestanka evroskupine uvodoma poudaril Varufakis.

Zakaj torej ni dogovora? Pravi razlog so po njegovih besedah velika razhajanja glede vprašanja, ali je treba končati obstoječi program. Nova grška vlada spodbija logiko tega programa, zato je že minulo sredo zavrnila pritiske, naj ga podaljša in uspešno konča, je pojasnil.

Možnosti za pripravo nove pogodbe

V četrtek sta nato šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem in grški premier Aleksis Cipras dosegla dogovor za začetek tehničnih pogovorov, da se razišče možnosti za pripravo nove pogodbe, kar je bil “pravi preboj”, je ocenil Varufakis.

Danes se je nato po ministrovih besedah zgodil še en “preboj” - evropski komisar za finančne in gospodarske zadeve Pierre Moscovici je pripravil osnutek “odličnega” sporočila, ki ga je bil grški finančni minister pripravljen z velikim veseljem takoj podpisati.

To sporočilo je po Varufakisovih besedah vključevalo “podaljšanje sedanjega dogovora o posojilih” in tranzicijski štirimesečni program do nove pogodbe za Grčijo. Grčija je bila pripravljena pristati na pogojevanje in se zavezati, da ne bo enostransko ukrepala, je pojasnil.

Edini pogoj Grčije je bil, da se od nje ne zahteva “reakcionarnih ukrepov”, na primer dvigov davkov, rezov pokojnin, je povedal grški minister in obžaloval, da je Dijsselbloem nekaj minut pred začetkom zasedanja evroskupine to “odlično sporočilo” umaknil.

Zamenjal ga je osnutek izjave, ki je znova vključeval podaljšanje obstoječega programa in ohlapno zvezo “nekaj prožnosti”, pri čemer evroskupina ni bila pripravljena pojasniti, kaj pomeni “nekaj prožnosti”, je povedal grški minister.

“Ne zanimajo nas kozmetične spremembe”

To je bil korak nazaj k minuli sredi, je obžaloval Varufakis. “Ne zanimajo nas kozmetične spremembe ... Izraz nekaj prožnosti je za nas zelo problematičen,” je dejal.

Varufakis je še zatrdil, da se Grčija ne igra s prihodnostjo Evrope. Kot akademik se je ukvarjal s teorijo iger in ve, da igra temelji na predpostavki, da so motivi igralcev trdno določeni in sebični, v primeru Grčije in njenih partnerjev pa ni tako, je pojasnil.

Danes se je po njegovih besedah pokazalo to, da se EU prebija skozi težek proces, saj je v eni članici izvoljena nova vlada, ki spodbija program, ki poteka pet let in ne deluje.

STA


Najbolj brano