Varufakis grozi z možnostjo referenduma o dogovoru o grškem dolgu

Grški finančni minister je pred pomembnim srečanjem finančnih ministrov evroskupine na temo reform grške vlade v zameno za nadaljevanje evropske finančne pomoči zaostril retoriko. Če evroskupina ne bo sprejela reformnih predlogov, bodo po njegovem mnenju nastopile težave, ki bi lahko vodile v nove volitve in referendum o dolžniškem dogovoru.

Janis Varufakis grozi z možnostjo referenduma o dogovoru o grškem dolgu. Foto: STA
Janis Varufakis grozi z možnostjo referenduma o dogovoru o grškem dolgu. Foto: STA

ATENE > “Lahko ponovno izvedemo volitve ali razpišemo referendum,” je Janis Varufakis povedal za današnjo izdajo italijanskega dnevnika Corriere della Sera. Nazadnje, ko je Grčija grozila z referendumom o finančni pomoči novembra leta 2011, je pretresla mednarodne finančne trge, razjezila svoje evropske partnerje, sledil pa je padec takratnega grškega premierja Georga Papandreuja.

Varufakisovo svarilo sledi podobnemu mnenju Panosa Kamenosa, voditelja Neodvisnih Grkov, ki so koalicijski partnerji vladajoče Sirize. “Če bodo naši posojilodajalci pod vprašaj postavili podporo grškega prebivalstva, je referendum ena od možnosti,” je Kamenos, obrambni minister, povedal za grški časnik Agora.

Podpora levi grški vladi je glede na javnomnenjsko raziskavo inštituta Marc, objavljeno v soboto, padla na 64 odstotkov v primerjavi s 83 odstotki prejšnji mesec.

Varufakis je v pogovoru za Corriere della Sera zanikal poročila, da si želi Grčija zagotoviti novo posojilo. Po njegovih trditvah se država ne želi vrniti v sistem posojil v zameno za spoštovanje nekega programa. Obenem je EU očital, da zatira grške napore po izhodu iz globoke krize s tem, da investitorje straši z izhodom Grčije iz evroobmočja.

V ponedeljek bodo finančni ministri evropskupine obravnavali spisek grških reformnih predlogov v zameno za podaljšanje evropskega dela programa finančne pomoči Grčiji do junija.

STA


Najbolj brano