Varufakis: Še naprej poskušamo najti rešitev, dobro za vse Evropejce

Grčija si z evropskimi partnericami še naprej prizadeva najti rešitev, ki bo dobra za vse Evropejce, je poudaril grški minister Janis Varufakis ob prihodu na zasedanje finančnih ministrov EU, potem ko je v ponedeljek propadel še en poskus kompromisa o nadaljnji finančni pomoči Grčiji po izteku sedanjega programa konec meseca.

Janis Varufakis Foto: STA
Janis Varufakis Foto: STA

BRUSELJ > “Naslednji korak bo odgovoren korak,” je danes dejal Janis Varufakis. Njegove besede je mogoče razumeti kot odgovor nemškemu kolegu Wolfgangu Schäubleju, ki je v ponedeljek obžaloval, da so Grki izvolili vlado, ki ravna neodgovorno.

Evropa bo po Varufakovisovih besedah nadaljevala prizadevanja za “zelo dober rezultat” za vse Evropejce, ne le za Grke, Nizozemce ali Nemce. “V Evropi vemo, kako se pogovarjati, tako da iz prvotnega nestrinjanja ustvarimo zelo dobro rešitev, častno rešitev,” je dejal.

Šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem pa je izrazil upanje, da bo Grčija zaprosila za podaljšanje sedanjega programa pomoči, ter ponovil, da je v tem primeru mogoče dopustiti določeno prožnost in omogočiti, da nova grška vlada v program vključi svoje politične prioritete, a ta mora ostati na tirnicah.

“Seveda pa je odločitev v rokah Grkov. Ne moremo in ne bomo jih silili ... Pripravljeni smo sodelovati z njimi, tudi v prihodnjih dneh,” je še dejal šef evroskupine, potem ko je Varufakis v ponedeljek opozoril, da z ultimati ne bo mogoče doseči dogovora.

Finančni ministri EU danes razpravljajo o naložbenem načrtu, finančni pomoči Ukrajini in evropskem proračunu za prihodnje leto, a obenem se ob robu zasedanja nadaljujejo prizadevanja za rešitev grškega vprašanja.

“Ne moremo ostati ujeti v blokadi, premakniti se moramo v drugo smer in najti kompromis,” je ob prihodu dejal luksemburški finančni minister Pierre Gramegna, ki je prav tako opozoril, da je prvi korak do prožnosti grška prošnja za podaljšanje sedanjega programa.

Dijsselbloem je v ponedeljek v primeru grške prošnje za podaljšanje programa omenjal možnost izrednega sestanka evroskupine v petek, Varufakis pa je v ponedeljek napovedal preboj v 48 urah.

Avstrijski finančni minister Hans Jörg Schelling je danes opozoril, da je sestanek smiselno sklicati le, ko bo dovolj konkretnega gradiva za sprejemanje odločitev. Poudaril je tudi, da je za uspešen izid pogajanj potreben partner, ki se je “pripravljen in sposoben” pogajati.

Več evrskih članic je po neuradnih informacijah po prvem in drugem propadlem srečanju opozarjalo, da so brezplodni sestanki izguba časa, ter kritiziralo Grčijo, ker ni pripravila konkretnih predlogov za kompromis.

Britanski finančni minister George Osborne, čigar država sicer ni članica območja evra, obe strani poziva k dogovoru in opozarja, da bi bile sicer posledice za finančno in gospodarsko stabilnost zelo resne. Velika Britanija želi videti “sposobnost, ne kaosa”, je izpostavil.

V Evropski komisiji so danes ponovili ponedeljkov poziv komisarja za finančne in gospodarske zadeve Pierra Moscovicija, da je treba preiti “od ideologije k logiki”. Najprej je potrebna prošnja za podaljšanje, nato se lahko pogovarjamo o vsebini, so ponovili tudi v komisiji.

STA


Najbolj brano