Varufakis: Popolnoma podpiram Cakalotosa v njegovem boju z evroskupino

Grška vlada poslance danes prepričuje, naj ji potrdijo mandat za pogajanje z mednarodnimi posojilodajalci o predlaganem paketu reform in varčevalnih ukrepov.

Nekdanji grški finančni minister Janis Varufakis, ki je odstopil 
v ponedeljek in je odtlej znova poslanec v parlamentu, je 
napovedal, da se zaradi družinskih razlogov ne bo udeležil 
današnje seje. Foto: Wikipedia
Nekdanji grški finančni minister Janis Varufakis, ki je odstopil v ponedeljek in je odtlej znova poslanec v parlamentu, je napovedal, da se zaradi družinskih razlogov ne bo udeležil današnje seje. Foto: Wikipedia

ATENE > Okoli polnoči po srednjeevropskem času naj bi poslanci, ki trenutno o ukrepih razpravljajo na seji parlamentarne komisije, nato pa bodo še na seji parlamenta, glasovali o podpori.

Glasovanje 300 poslancev grškega parlamenta o mandatu vladi za pogajanja je predvideno okrog polnoči po srednjeevropskem času, v vsakem primeru pa naj bi bilo opravljeno pred sobotnim začetkom srečanja finančnih ministrov v Bruslju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vladajoča Siriza bo morala pred glasovanjem rešiti tudi nekatere dileme znotraj stranke, saj naj ne bi bili vsi poslanci vladajoče stranke naklonjeni predlaganim varčevalnim ukrepom. Trije poslanci so vlado v javno objavljenem pismu celo pozvali, naj zavrne izsiljevanje institucij.

Nekdanji grški finančni minister Janis Varufakis, ki je odstopil v ponedeljek in je odtlej znova poslanec v parlamentu, je napovedal, da se zaradi družinskih razlogov ne bo udeležil današnje seje. “Popolnoma podpiram Evklida Cakalotosa v njegovem boju z evroskupino,” je zapisal na družbenem omrežju twitter.

Evklid Cakalotos je na seji parlamentarne komisije izrazil prepričanje, da bodo evrske partnerice sprejele veliko zahtev Grčije glede zmanjšanja njenega dolžniškega bremena. Prepričan je, da bodo Grčiji dovolili prenesti obveznice v višini 27 milijard evrov, ki so trenutno v lasti Evropske centralne banke, na mehanizem za stabilnost ESM.

To bi lahko odprlo vrata reprogramu odplačila dolgov, kar je že nekaj časa želja Grčije. ECB tega ne more storiti, ker ne sme financirati držav.

Grčija je v četrtek v Bruselj poslala reformne predloge, ki naj bi jih izvedla v zameno za novo pomoč. Predlogi so zelo podobni tistim, ki so bili na mizi pogajalcev junija, preden je grški premier sklical referendum, na katerem so državljani zavrnili predloge. V soboto je predviden nov krizni sestanek finančnih ministrov držav v območju evra, ki bodo govorili o predlogih, v nedeljo pa po napovedih odločilni vrh celotne osemindvajseterice, ki bo preučil predloge.

STA


Najbolj brano