Varufakis: Ključ za rešitev krize je v rokah Merklove

Grški finančni minister Janis Varufakis je v pogovoru za ponedeljkovo izdajo nemškega časnika Bild dejal, da je ključ za rešitev grške krize v rokah nemške kanclerke Angele Merkel. “Šefi vlad članic unije se morajo odzvati in med njimi ima Merklova kot predstavnica najpomembnejše države v rokah ključ. Upam, da ga bo uporabila,” je dejal Varufakis.

Angela Merkel
Angela Merkel 

BERLIN > Janis Varufakis je po poročanju tujih tiskovnih agencij dejal, da so Atene pripravljene na nadaljevanje pogovorov z mednarodnimi posojilodajalci. Kot je pojasnil, so pred referendumom o pogojih mednarodne pomoči Grčiji, ki bo predvidoma 5. julija, pripravljeni na nove predloge institucij.

Grški premier Aleksis Cipras je ponoči v grškem parlamentu sicer izrazil upanje, da bodo Grki izrazili odločen ne ultimatu upnikov in glasen da Evropi solidarnosti.

A če bodo institucije predstavile nove predloge, ki bodo “mnogo boljši” kot tisti v četrtek, lahko grška vlada priporočilo državljanom spremeni in jim predlaga, naj pogoje sprejmejo, pa je za Bild dejal Varufakis.

Časnik Bild danes še poroča, da je kanclerka Angela Merkel za ponedeljek sklicala krizni sestanek v svojem uradu, ki naj bi se ga udeležili vodilni predstavniki strank, zastopanih v bundestagu.

Grški parlament je ponoči potrdil Ciprasov predlog, da bi Grki na referendumu 5. julija odločali o pogojih mednarodnih upnikov v zameno za nadaljnjo pomoč. V torek pa se izteče rok, ko mora Grčija Mednarodnemu denarnemu skladu (IMF) vrniti skoraj 1,6 milijarde evrov pomoči. Finančni ministri območja evra namreč v soboto niso podaljšali programa pomoči Grčiji.

Scenarijev o tem, kako se bo razpletla grška kriza, je sicer veliko, segajo pa od čim bolj nadzorovanega izstopa Grčije iz evrskega območja do še vedno možnega razpleta, ko bi Grčija in posojilodajalci zadnji trenutek le dosegli dogovor.

Medtem v Grčiji narašča negotovost. Tudi danes so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa pred bankomati dolge vrste ljudi, ki želijo dvigniti denar. Med čakajočimi naj bi bilo po poročanju grških medijev tudi več poslancev in ministrov vladajoče stranke Siriza.

Dolge vrste so tudi pred bencinskimi črpalkami in trgovinami, saj se številni ljudje bojijo, da bo prišlo do motenj v oskrbi.

Po koncu tedna naj bi se v ponedeljek v Grčiji odprle banke, vendar je slišati opozorila, da se utegne vlada odločiti za nadzor nad kapitalskimi tokovi in bodo banke ostale zaprte.

Ugibanja o tem je še podkrepila napoved grške vlade, da se bo danes ob 15. uri po srednjeevropskem času na izredni seji sestal njen svet za stabilnost sistema. Podrobnosti o vsebini srečanja niso sporočili.

STA


Najbolj brano