Varnostni svet ZN sprejel resolucijo proti financiranju IS

Varnostni svet ZN je danes soglasno potrdil predlog ruske resolucije, ki prepoveduje trgovino z Islamsko državo (IS) v Iraku in Siriji ter tudi z drugimi teroristi.

 Foto: Internet
Foto: Internet

NEW YORK > Z gospodarskimi sankcijami grozi vsem, ki bi od IS kupovali nafto in starine ali ji plačevali odkupnine za talce, medtem ko uporabe sile ne dovoljuje.

Resolucija poziva države, naj teroristom ne plačujejo odkupnin za talce. Združeni narodi so novembra lani ocenili, da IS samo s tem na leto pobere najmanj 20 milijonov dolarjev.

Največ sicer IS zasluži z nafto, približno milijon dolarjev dnevno. Nafto je IS lani prodajala pod ceno med 18 do 35 dolarjev za sod. Kljub padanju cen nafte se poslovnežem, ki so pripravljeni na tveganje, še vedno izplača poslovati s teroristi.

Za dodatne dohodke poskrbi še trgovina s starinami, katere vrednost pa ni znana.

Resolucija od držav tudi zahteva, da ustavijo ves cestni, zračni in vodni promet z ozemlja pod nadzorom IS, pri čemer je najbolj na udaru Turčija. IS trguje tudi preko Sirije, vendar pa vlada v Damasku na to ne more vplivati.

Resolucija države prav tako poziva, naj med seboj delijo informacije o ukrepih proti IS in drugim terorističnim skupinam, kot je z Al Kaido povezana Fronta al Nusra v Siriji.

O ukrepih, ki jih bodo sprejele v skladu z resolucijo, morajo poročati v 120 dneh.

STA


Najbolj brano