Varnostni svet ZN podaljšal mandat misiji Eufor v BiH

Varnostni svet ZN je v torek za leto dni podaljšal mandat mirovni misiji EU v Bosni in Hercegovini (Eufor). 14 članic Varnostnega sveta ZN je resolucijo podprlo, Rusija pa se je vzdržala, ker da niso bile upoštevane njene pripombe na besedilo, ki podpira integracijo države v evroatlanstke povezave.

Varnostni svet ZN je za leto dni podaljšal mandat mirovni misiji EU v Bosni in Hercegovini (Eufor) Foto: STA
Varnostni svet ZN je za leto dni podaljšal mandat mirovni misiji EU v Bosni in Hercegovini (Eufor) Foto: STA

NEW YORK > O položaju v Bosni in Hercegovini je Varnostni svet poročal tamkajšnji visoki predstavnik mednarodne skupnosti Valentin Inzko, ki ni našel preveč razlogov za optimizem, obenem pa je bosanske Srbe posredno opozoril, naj pozabijo na novo začrtovanje meja ali odcepitev.

Poudaril je, da je treba prekiniti začarani krog političnih prepirov, ki državo vlečejo navzdol.

Veleposlanica Bosne in Hercegovine Mirsada Čolaković je zatrdila, da se v njeni državi veselijo naslednje faze približevanja k EU, podobno podporo pa so izražali tudi veleposlaniki zahodnih držav.

Le ruski veleposlanik Vitalij Čurkin je menil, da se države od zunaj ne sme potiskati v EU. “Smo proti mednarodni varnostni prisotnosti, ki se jo lahko razume kot instrument pospešitve integracije Bosne in Hercegovine v EU in zvezo Nato,” je povedal Čurkin in se vzdržal glasovanja.

Britanski predstavnik v ZN Michael Tatham je opozoril, da tokrat prvič v 14 letih resolucija o Bosni in Hercegovini ni bila sprejeta soglasno in kaže na rusko zaničevanje državljanov nekdanje jugoslovanske republike. Francoz Phillippe Bertoux pa je menil, da je Rusija vključila ukrajinski spor v povsem nepovezano zadevo.

Veleposlaniki držav članic Varnostnega sveta so večinoma izražali skrb zaradi stagnacije države, političnih prepirov in delitev, visoke stopnje brezposelnosti in slabega gospodarstva, Rusija pa je omenjala tudi nevarnost islamskega militarizma.

Kljub temu da Rusija ni glasovala z ostalimi članicami Varnostnega sveta ZN za podaljšanje mandata Euforju, pa po drugi strani na resolucijo ni vložila veta.

STA


Najbolj brano