Varnostni svet ZN od IS zahteva izpustitev vseh talcev

Varnostni svet Združenih narodov je v nedeljo ostro obsodil “zahrbtno in strahopetno” usmrtitev japonskega talca, ki so jo izvedli džihadisti Islamske države (IS). Hkrati je VS ZN v izjavi od IS in skupin Al Kaide zahteval izpustitev vseh talcev.

Varnostni svet Združenih narodov je  ostro obsodil  usmrtitev japonskega talca, ki so jo izvedli džihadisti Islamske države. V izjavi je od Islamske države in skupin Al Kaide zahteval izpustitev vseh talcev. Foto: STA
Varnostni svet Združenih narodov je ostro obsodil usmrtitev japonskega talca, ki so jo izvedli džihadisti Islamske države. V izjavi je od Islamske države in skupin Al Kaide zahteval izpustitev vseh talcev. Foto: STA

NEW YORK > “Tisti, ki so odgovorni za uboj Kenjija Gota, bodo odgovarjali,” je opozoril 15-članski VS ZN. Ti zločini so tragičen opomin na naraščajoče nevarnosti za novinarje v Siriji in še enkrat več izkazujejo brutalnost IS, še piše v izjavi najmočnejšega organa svetovne organizacije, objavljeni v nedeljo zvečer.

VS ZN je poudaril, da je treba džihadiste IS premagati “in izkoreniniti nestrpnost, nasilje in sovraštvo”, ki ga širi ta skupina, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Skrajna islamistična skupina Islamska država je v soboto zvečer objavila video obglavljenja 47-letnega novinarja Kenjija Gota, še drugega japonskega talca, ki so ga zadrževali že več dni. Goto je teden dni prej na tonskem posnetku povedal, da so usmrtili njegovega rojaka Haruno Yukawo, nato pa je v torek objavljenem posnetku prosil jordansko in japonsko vlado, naj izvedeta zamenjavo zapornice in s tem rešita življenje njemu in zajetemu jordanskemu pilotu. Usoda slednjega ni znana.

STA


Najbolj brano