Valonci sporočajo, da ne bodo mogli spoštovati roka glede Cete

Predsednik parlamenta belgijske regije Valonije Andre Antoine je danes dejal, da ne bo moč spoštovati roka, ki ga je Bruselj postavil Valoniji glede trgovinskega sporazuma s Kanado (Ceta). Zgodaj popoldne naj bi se sešla predsednika valonske in belgijske zvezne vlade, Paul Magnette in Charles Michel, da bi skušala najti rešitev za valonske skrbi.

V Bruslju so potekali protesti tako proti Ceti kot proti TTIP. Foto: STA
V Bruslju so potekali protesti tako proti Ceti kot proti TTIP. Foto: STA

BRUSELJ > “Tega ultimata ne bo mogoče spoštovati,” je za belgijski radio RTL dejal Andre Antoine. Po njegovem mnenju je pomembno, da se glede Cete doseže dober dogovor, saj bo ta tlakoval pot prihodnjim trgovinskim sporazumom z gospodarskimi silami, kot so ZDA in Kitajska.

“Imeti moramo trdno pravno podlago,” je prepričan Antoine. Opozoril je na kompleksnost besedila sporazuma Ceta, ki obsega 300 strani.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk želi imeti danes jasen odgovor glede tega, ali bo Belgija v četrtek, ko je predviden podpis sporazuma Ceta med EU in Kanado, dejansko pristala na podpis. Tusk naj bi v ta namen po poročanju medijev danes popoldne oziroma zvečer poklical premierja Charlesa Michela.

Na podlagi Michelovega odgovora se bo nato skupaj s kanadskim premierjem Justinom Trudeaujem odločil, ali bo vrh EU in Kanade v četrtek in petek v Bruslju sklican oziroma bo odložen.

Belgija je edina članica EU, ki zaradi nasprotovanja Valonije ne pristaja na podpis gospodarskega in trgovinskega sporazuma s Kanado.

Danes okoli 13. ure naj bi potekal še zadnji krizni sestanek med predsednikom valonske vlade Magnettom in Michelom, poroča RTL. Evropska komisija, ki je v imenu EU vodila pogajanja s Kanado, je Valoncem v nedeljo predstavila nove predloge, da bi končno odpravila njihove pomisleke.

STA


Najbolj brano