Valls opozoril na socialni in etnični apartheid v Franciji

Francoski premier Manuel Valls je danes ocenil, da v Franciji obstaja ozemeljski, socialni in etnični apartheid. Kot je dejal v luči nedavnih terorističnih napadov v Parizu, so zadnji dnevi pokazali številne tegobe, s katerimi se mora soočiti francoska družba.

Francoski premier Manuel Valls je danes ocenil, da v Franciji obstaja ozemeljski, socialni in etnični apartheid. Kot je dejal v luči nedavnih terorističnih napadov v Parizu, so zadnji dnevi pokazali številne tegobe, s katerimi se mora soočiti francoska Foto: Wikipedia
Francoski premier Manuel Valls je danes ocenil, da v Franciji obstaja ozemeljski, socialni in etnični apartheid. Kot je dejal v luči nedavnih terorističnih napadov v Parizu, so zadnji dnevi pokazali številne tegobe, s katerimi se mora soočiti francoska Foto: Wikipedia

PARIZ > Manuel Valls govoril o napetostih, ki so se že predolgo kuhale in o katerih se je le malo govorilo. Omenil je socialno bedo, ki jo spremljajo vsakodnevne diskriminacije, ker nekdo nima pravega priimka, prave barve kože ali zato, ker je ženska.

Valls je pred novinarji v Parizu pozdravil enotnost, ki je pod sloganom Jaz sem Charlie po terorističnih napadih združila Francoze. “Vedno se moramo izogniti pasti nespravljivih identitet. Pasti, ki jo nastavljajo teroristi,” je poudaril.

A slogan Jaz sem Charlie ni edino sporočilo, ki ga lahko Francija pošlje svetu, je dejal. Francije se ne bi smeli skrčiti na eno samo sporočilo. “Ščiti namreč tudi druge vrednote, ki so nam drage: mir, spoštovanje prepričanj, medverski dialog,” je povedal francoski premier.

V napadu na satirični tednik Charlie Hebdo je 7. januarja umrlo 12 ljudi. Dan zatem je bila ubita policistka, 9. januarja pa v drami s talci v judovski trgovini še štirje judje. To je bil najhujši niz napadov v Franciji v pol stoletja.

STA


Najbolj brano