VS ZN zahteva mednarodno preiskavo

Nizozemska je po včerajšnjem strmoglavljenju malezijskega letala na vzhodu Ukrajine zavita v črno, saj je bilo med 298 ljudmi na boeingu 777 družbe Malaysia Airlines kar 189 Nizozemcev. Kaj se je zgodilo z letalom, še vedno ni jasno, se pa ukrajinske oblasti in proruski separatisti medsebojno obtožujejo za sestrelitev.

Od 298 žrtev, ki so vse izgubile življenje, je bilo 189 Nizozemcev, 44 Malezijcev, 27 Avstralcev, 12 Indonezijcev, devet Britancev, po štirje Nemci in Belgijci, trije filipinski državljani ter po eden potnik iz Kanade in Nove Zelandije Foto: STA
Od 298 žrtev, ki so vse izgubile življenje, je bilo 189 Nizozemcev, 44 Malezijcev, 27 Avstralcev, 12 Indonezijcev, devet Britancev, po štirje Nemci in Belgijci, trije filipinski državljani ter po eden potnik iz Kanade in Nove Zelandije Foto: STA

KIJEV > Na letalu, ki je bilo na poti iz Amsterdama v Kuala Lumpur, je bilo 283 potnikov in 15 članov posadke. Letalska družba Malaysia Airlines, ki je letos že izgubila eno letalo, je sporočila, da je bilo na krovu 189 Nizozemcev, 44 Malezijcev, 27 Avstralcev, 12 Indonezijcev, devet Britancev, po štirje Nemci in Belgijci, trije filipinski državljani ter po eden potnik iz Kanade in Nove Zelandije. Narodnost štirih potnikov še ugotavljajo.

Med potniki na letalu naj bi bilo 108 strokovnjakov za boj proti aidsu, ki so bili na poti na mednarodno konferenco o boju proti aidsu v avstralskem Melbournu. Med mrtvimi je bil tudi Glenn Thomas, tiskovni predstavnik Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ki je bil prav tako namenjen na to konferenco.

Nizozemska zavita v črno

Nizozemska je po tragediji zavita v črno. Na vseh javnih zgradbah so zastave spuščene na pol droga, radijske in televizijske postaje pa so prilagodile svoje programe. Po poročanju tamkajšnjih medijev so potniki na amsterdamskem letališču Schiphol v šoku.

Vzrok strmoglavljenja letala še vedno ni znan, sprti strani v ukrajinski krizi pa krivdo valita druga na drugo.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je prst uperil v Rusijo. “Sestrelitev potniškega letala je dejanje mednarodnega terorizma, ki je uperjen proti celotnemu svetu,” je zatrdil. Strmoglavljenje letala je po njegovih besedah izziv za celoten svet. “Zunanja agresija proti Ukrajini ni samo naša težava. Je grožnja za evropsko in svetovno varnost,” je dodal ukrajinski predsednik in poudaril, da so potrebni skupni napori za boj proti Rusiji.

Porošenko je še zatrdil, da so bila iz Rusije obstreljevana ukrajinska letala in območja, prav tako pa so iz Rusije v Ukrajino prihajali borci in vojaška oprema.

Ukrajinska obveščevalna služba SBU je sporočila, da je prisluškovala telefonskim pogovorom proruskih skrajnežev na vzhodu Ukrajine, v katerih naj bi ti priznali krivdo za strmoglavljenje letala. SBU je objavila vsebino telefonskih pogovorov, vendar avtentičnosti posnetkov ni mogoče preveriti.

Kot je sporočila SBU, so proruski skrajneži le nekaj minut po strmoglavljenju boeinga 777 ruski vojski sporočili, da so zadeli letalo. Skrajneži bi sicer lahko domnevali, da so streljali na ukrajinsko vojaško letalo antonov an-26. Tudi ameriške obveščevalne službe trdijo, da so malezijsko letalo po vsej verjetnosti sestrelili proruski separatisti.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v luči letalske tragedije pozval k čimprejšnji razrešitvi ukrajinske krize. “Predsednik Rusije je poudaril, da je tragedija ponovno pokazala na potrebo po nujnem mirovnem dogovoru v ukrajinski krizi. Prav tako je izrazil prepričanje, da je potrebna objektivna in temeljita preiskava strmoglavljenja,” so sporočili iz Kremlja.

Tudi nemška kanclerka Angela Merkel je pozvala k takojšnji prekinitvi ognja na vzhodu Ukrajine, da se omogoči temeljita in neodvisna preiskava. Po njenih besedah obstaja veliko znakov, da je šlo za sestrelitev, zato obstaja potreba, da odgovorne ujame roka pravice. Rusko vodstvo je ponovno pozvala, naj sodeluje pri iskanju politične rešitve spora med separatisti in ukrajinsko vlado. Rusiji je ob tem očitala, da je s svojo držo glede ukrajinske krize soodgovorna za aktualno dogajanje na vzhodu Ukrajine.

VS ZN zahteva mednarodno preiskavo

Po četrtkovi tragediji se je na izredni seji sestal Varnostni svet ZN, ki je zahteval temeljito in neodvisno mednarodno preiskavo. VS ZN je še poudaril potrebo po tem, da vse strani preiskovalcem omogočijo takojšen dostop do prizorišča strmoglavljenja, da lahko ugotovijo vzrok incidenta.

Vzrok strmoglavljenja bo najlaže pojasniti s pomočjo črnih skrinjic letala, za kateri pa še ni jasno, kje natanko sta. Po navedbah oblasti v ukrajinski regiji Doneck so črni skrinjici zasegli ukrajinski reševalci. Kijev je pred tem sumil, da sta skrinjici, ki vsebujeta podatke o letu, v rokah proruskih separatistov, ki bi ju lahko poslali v Moskvo.

Za malezijskega prevoznika je to že druga letalska tragedija v nekaj mesecih. 8. marca je na poti med Kuala Lumpurjem in Pekingom skrivnostno izginilo letalo z 239 ljudmi na krovu. Po ugibanjih naj bi spremenilo smer in strmoglavilo v Indijskem oceanu, a ga še vedno niso našli.

Dostop do kraja, kjer je strmoglavilo letalo, še vedno ni mogoč. Območje je pod nadzorom proruskih separatistov, s katerimi se je Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi dogovorila, da bodo omogočili prihod na območje skupini 30 opazovalcev organizacije.

Malaysia Airlines je sporočila, da je bilo nesrečno letalo dobro vzdrževano in da niso zabeležili nobenih napak pred strmoglavljenjem. Vsi sistemi na letalu so delovali normalno, preden so izgubili kontakt z njim, je zatrdil predstavnik družbe.

STA


Najbolj brano