VS ZN: Spopadi na območju Gaze naj se takoj prekinejo

Varnostni svet Združenih narodov je danes pozval k takojšnji humanitarni prekinitvi spopadov na območju Gaze, ki naj bi služila temu, da bi lahko pomagali civilistom na območju.

V izraelskem vojaškem napadu na območju Gaze je doslej umrlo več kot tisoč Palestincev, večinoma civilistov. Po zadnjih podatkih palestinske strani je umrlo najmanj 1031 Palestincev, ranjenih pa jih je 6233. Na izraelski strani je umrlo 43 izraelskih Foto: STA
V izraelskem vojaškem napadu na območju Gaze je doslej umrlo več kot tisoč Palestincev, večinoma civilistov. Po zadnjih podatkih palestinske strani je umrlo najmanj 1031 Palestincev, ranjenih pa jih je 6233. Na izraelski strani je umrlo 43 izraelskih Foto: STA

NEW YORK > V izjavi za javnost je VS ZN po izrednem zasedanju, ki se je končalo v noči na danes, izrazil “močno podporo takojšnji in brezpogojni humanitarni prekinitvi spopadov”.

Hkrati je 15-članski VS ZN izrazil “globoko zaskrbljenost zaradi poslabšanja razmer na območju Gaze ter žrtev med civilisti”.

V izraelskem vojaškem napadu na območju Gaze je doslej umrlo več kot tisoč Palestincev, večinoma civilistov. Po zadnjih podatkih palestinske strani je umrlo najmanj 1031 Palestincev, ranjenih pa jih je 6233. Na izraelski strani je umrlo 43 izraelskih vojakov in trije civilisti.

Palestinski predstavnik pri ZN Rijad Mansor je izrazil razočaranje zaradi izjave, ker ta ne poziva Izraela, da z območja Gaze takoj umakne svoje vojaške sile.

VS ZN se je na nujni seji sestal, ker Izrael in Hamas nista upoštevala poziva k podaljšanju prekinitve spopadov. Izrael je v nedeljo nadaljeval z obstreljevanjem Gaze potem, ko je Hamas pred tem nadaljeval z raketiranjem Izraela.

Izraelska vojska je po pozivu ZN davi sporočila, da je začela “neuradno in delno” prekinitev ognja. Kot je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa pojasnila tiskovna predstavnica izraelske vojske, izraelske sile na območju Gaze danes ne izvajajo letalskih napadov, vendar pa še naprej iščejo predore palestinskih skrajnežev in jih uničujejo.

STA


Najbolj brano