V zvezi s Kubo se obeta domiselni korak

V ponedeljek se bo začela splošna razprava svetovnih voditeljev v okviru novega zasedanja Generalne skupščine ZN. Razprave se bo udeležil tudi slovenski premier Miro Cerar, ki je že v New Yorku na vrhu ZN o razvoju. Prav razvoj bo v ospredju razprav generalne skupščine ob njeni 70. obletnici, čeprav dnevni red obsega 173 točk.

Predsednik ZDA Barack Obama Foto: STA
Predsednik ZDA Barack Obama Foto: STA

NEW YORK > Splošna razprava se bo začela 28. septembra, kar je nekoliko kasneje kot navadno in je posledica papeževega obiska ZDA ter sedeža ZN.

Razpravo bosta odprla generalni sekretar ZN Ban Ki Moon in predsednik generalne skupščine Danec Mogens Lykketoft, sledili bodo govori predsednikov Brazilije, ZDA in predstavnikov ostalih 193 držav članic ZN.

Letos bosta med 193 zastavami zaplapolali dve novi, to sta zastavi Palestine in Vatikana, ki imata status držav opazovalk, ki nista članici ZN. Generalna skupščina jima je 11. septembra dala pravico do dviga zastave. Vatikan bo to opravil na tiho, Palestinci bodo organizirali slovesnost, na kateri bo tudi predsednik Mahmud Abas.

Novo dimenzijo prinaša proces pomiritve med ZDA in Kubo, ki mu do konca manjka le še ameriška odprava blokade Kube.

Predsednik ZDA Barack Obama poziva kongres, naj to stori, in govori se, da bo morda skušal na kongres pritisniti z domiselnim korakom. Generalna skupščina namreč vsako leto glasuje za odpravo ameriške blokade in ZDA imajo vsako leto manj zaveznikov. Lani je z Washingtonom proti glasoval le še Izrael, ameriška diplomacija pa namiguje, da se lahko letos glasovanja vzdrži ter pošlje kongresu sporočilo, da je osamljen.

Manj hude retorike bo morda letos med ZDA in Iranom, s katerim so svetovne sile sklenile jedrski sporazum, ki ga ameriškemu kongresu in Izraelu ni uspelo spodnesti.

Oči sveta bodo uprte v predsednika Obamo in njegovega ruskega kolega Vladimirja Putina, saj sta državi zaradi ukrajinske krize in različnih pogledov na krizo v Siriji spet na robu hladne vojne. Voditelja se bosta sestala ob robu zasedanja v ponedeljek, v ospredju bo Sirija.

Med novimi točkami dnevnega reda je letos osveščanje sveta o tragediji migrantov v Sredozemlju s posebnim poudarkom na iskalcih azila iz Sirije. Članice ZN so - razen Sirije - podprle resolucijo Turčije.

Večina govornikov bo omenjala podnebne spremembe in pozivala k uspešnemu zaključku podnebnega vrha konec leta v Parizu, kjer bodo skušali določiti ukrepe oziroma cilje za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov.

70. zasedanje generalne skupščine poteka pod naslovom “Pot naprej za mir, varnost in človekove pravice”, kar vse sodi med prioritete Slovenije v ZN, o čemer bo imel bolj konkretne pogovore zunanji minister Karl Erjavec, ki bo v New York prišel v nedeljo in ostal do 1. oktobra, tako kot premier Miro Cerar. Ta bo imel govor v sredo.

Zanimivost letošnjega svetovnega diplomatskega zborovanja je selitev ameriškega predsednika, ki je tradicionalno bival v znamenitem hotelu Waldorf Astoria, v hotel Palace. Waldorf Astorio je kupilo kitajsko podjetje in Bela hiša s tem pošilja sporočilo Pekingu, da računalniški vdori, vohunjenje in kraja intelektualne lastnine niso sprejemljivi.

Za ZDA sta poleg splošnih tokrat pomembni prioriteti boj proti terorizmu, čemur v Obamovi administraciji rečejo “nasilni ekstremizem”, in ZDA so za torek sklicale vrh o boju proti Islamski državi. Že dan prej pa bo potekal vrh o mirovnih operacijah.

Splošna razprava se bo nadaljevala do 5. oktobra, ko zanjo zaradi slovesa velikih ne bo več zanimanja, pravo delo generalne skupščine pa se bo začelo šele takrat po odborih. Letos drugi, to je gospodarski in finančni odbor, vodi slovenski veleposlanik pri ZN Andrej Logar.

Konec oktobra bo potekala tudi slovesnost ob sedemdeseti obletnici začetka veljavnosti ustanovne listine ZN.

70. zasedanje Generalne skupščine ZN bo vključevalo tudi dve posebni srečanji, eno o svetovnem problemu drog, drugo pa o virusu hiv oziroma aidsu. V času zasedanja bo potekal še desetletni pregled napredka pri izvajanju rezultatov svetovnega vrha o informacijski družbi.

Za države s kandidati za novega šefa ZN pa je najbolj zanimivo to, da se Ban Ki Moonu konec prihodnjega leta izteka mandat in vse leto bo potekala intenzivna kampanja za njegovega naslednika. Med kandidati je tudi nekdanji predsednik Danilo Türk, ki je te dni prav tako v New Yorku na srečanjih Clintonove iniciative, ene od številnih vzporednih prireditev, ki ta čas potekajo v New Yorku.

STA


Najbolj brano