V veljavi strožja evropska pravila za boj proti pranju denarja

V EU je danes začela veljati četrta evropska direktiva o preprečevanju pranja denarja, ki zaostruje sedanja pravila ter bo omogočila večjo učinkovitost boja proti pranju denarja in financiranju terorizma. Medtem ko pravila šele vstopajo v veljavo, pa v EU že poteka razprava o njihovem dodatnem zaostrovanju.

 Foto: STA
Foto: STA

BRUSELJ > Direktiva tudi izboljšuje preglednost, ki prispeva k preprečevanju izogibanja davkom. Ob začetku njene veljavnosti pa so razprave z Evropskim parlamentom in Svetom EU o dodatnih ukrepih za nadaljnjo okrepitev direktive že v napredni fazi, so sporočili iz Bruslja.

“Pranje denarja napaja kriminal, terorizem in izogibanje davkom. Ta tok moramo čim bolj zajeziti,” je poudaril podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans. “S strožjimi pravili, ki so začela veljati danes, smo naredili velik korak naprej, vendar zdaj potrebujemo tudi hiter dogovor o nadaljnjih izboljšavah, ki jih je komisija predlagala julija lani,” je dodal.

“Teroristi in storilci kaznivih dejanj še vedno najdejo načine za financiranje svojih dejavnosti in za pranje nezakonitih dobičkov, ki se tako vračajo v gospodarstvo. Pravila, ki začnejo veljati danes, so ključnega pomena za zapolnitev preostalih vrzeli v zakonodaji,” pa je dodala evropska komisarka za pravosodje, potrošnike in enakost spolov Vera Jourova.

Komisarka je vse države članice tudi pozvala, naj spremembe uvedejo nemudoma, saj bodo nižji standardi v eni državi oslabili boj proti pranju denarja in financiranju terorizma po vsej EU. Tudi sama pa se je pridružila pozivu k čim prejšnji sklenitvi dogovora o dodatnih spremembah, ki jih je komisija predlagala po objavi panamskih dokumentov.

Četrta direktiva krepi obveznosti bank, odvetnikov in računovodij, da opravijo oceno tveganja, uvaja jasne zahteve glede preglednosti o dejanskem lastništvu podjetij, spodbuja sodelovanje in izmenjavo informacij med finančno-obveščevalnimi enotami različnih držav članic, vzpostavlja usklajene politike glede držav nečlanic EU, ki imajo pomanjkljiva pravila za preprečevanje pranja denarja in financiranja terorizma ter krepi pooblastila pristojnih organov za sankcioniranje.

Države članice bi morale uradno obvestilo o prenosu četrte direktive o preprečevanju pranja denarja v nacionalno zakonodajo predložiti do danes. Evropska komisija bo zdaj preverila stanje na področju prenosa in hitro ukrepala v zvezi z morebitnimi državami članicami, ki še niso sprejele potrebnih ukrepov.

V Sloveniji je DZ nov zakon o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma sprejel oktobra lani. Zakon je med drugim prinesel vzpostavitev registra dejanskih lastnikov podjetij, znižal mejne vrednosti za sporočanje podatkov o gotovinskih transakcijah in uvedel poseben nadzor nad politiki in z njimi povezanimi osebami.

STA


Najbolj brano