V vagonih med oljkami najmanj 27 mrtvih

“Videl sem pekel,” je po eni najhujših železniških nesreč v Italiji novinarjem v šoku povedal eden od preživelih. V nesreči dveh regionalnih vlakov na progi Bari sever, na jugu Italije, je včeraj umrlo najmanj 27 potnikov, več kot 50 ljudi je bilo ranjenih, več jih je v kritičnem stanju. Vzrok nesreče včeraj še ni bil znan.

Potniška vlaka sta trčila v ovinku enotirne železnice, v nasadu oljčnikov. Foto: Italijanska Gasilska Brigada
Potniška vlaka sta trčila v ovinku enotirne železnice, v nasadu oljčnikov. Foto: Italijanska Gasilska Brigada

BARI > Tragična železniška nesreča se je okoli 11.30 zgodila na enotirni železnici med krajema Andria in Corato v bližini Barija, v pokrajini Apulija. Vlaka naj bi trčila s polno hitrostjo, italijanski mediji poročajo, da sta peljala sto kilometrov na uro.

Trčenje je bilo silovito. Očividci so pripovedovali, da je bilo prizorišče podobno tistim po strmoglavljenju letal. Vagoni (po dva iz obeh kompozicij) so bili nagrmadeni drug na drugem in zmaličeni do neprepoznavnosti. Med kriki in jokom so reševalci v zveriženi pločevini iskali ranjene in preživele. Na obeh vlakih je bilo na desetine domačinov, ki se vsakodnevno vozijo med omenjenima krajema, poleg njih pa še številni študentje in potniki, namenjeni na letališče Bari Palese.

Vlaka sta trčila v ovinku enotirne železnice, sredi oljčnih nasadov. Eden od vlakov je peljal iz smeri Andrie proti Coratu, drugi pa je odpeljal iz postaje v Coratu v nasprotno smeri. Že včeraj je bilo jasno, da je eden od strojevodij umrl, usoda drugega pa sinoči še ni bila znana. Reševalci so do večera v bolnišnice odpeljali več kot 50 ranjenih, umrlo je najmanj 27 ljudi. Območje so preletavali helikopterji, ob zveriženih vagonih pa so postavili šotore in uredili začasno bolnišnico, v kateri so oskrbeli ranjene. Reševalci in policisti so poročali o grozljivih prizorih. “Videl sem pekel,” pa je povedal eden od preživelih.

Vzrok nesreče včeraj še ni bil znan, nekateri so dopuščali možnost tehnične napake, drugi pa so domnevali, da bi lahko šlo tudi za človeško napako, saj naj bi eden od strojevodij spregledal rdečo luč in zapeljal naravnost proti drugemu vlaku.

Massimo Nitti, direktor družbe Ferrotramviaria, ki skrbi za to železniško povezavo, je po tragediji dejal, da enega od vlakov v trenutku tragedije tam ne bi smelo biti. Moral bi biti še na železniški postaji. Ni pa še povedal, kateri vlak.

Predsednik italijanske vlade Matteo Renzi, ki je bil sinoči namenjen v Apulijo, in predsednik republike Sergio Mattarella sta že zahtevala odgovore o vzrokih za tragedijo. Koordinacijo reševanja je popoldne prevzel italijanski minister za infrastrukturo Graziano Delrio. SP


Najbolj brano