V turški ofenzivi proti PKK naj bi bilo več kot sto mrtvih

V vojaški ofenzivi proti pripadnikom prepovedane Kurdske delavske stranke (PKK) na jugovzhodu Turčije je bilo po zadnjih poročilih v zadnjih štirih dneh ubitih več kot sto ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Vojska je sporočila, da se operacija nadaljuje, “dokler ne bo znova vzpostavljen javni red”. V več mestih velja policijska ura.

 Foto: Tino Mamić
Foto: Tino Mamić

ANKARA > Po najnovejših poročilih turških tiskovnih agencij Anadolu in DHA sta bila 102 pripadnika PKK ubita v provincah Sirnak, Diyarbakir in Mardin. Po navedbah vojske sta bila ubita dva vojaka. Kurdska tiskovna agencija Firat poroča, da je bilo poleg tega ubitih osem civilistov.

Stranka PKK, ki jo Turčija šteje za teroristično organizacijo, zahteva večjo avtonomijo in več pravic za kurdsko manjšino na jugovzhodu države, ki predstavlja 15 odstotkov turškega prebivalstva.

Julija je po dveh letih padlo premirje med turško vojsko in PKK, mirovni pogovori so propadli in ponovno se je razvnel konflikt, ki je v minulih desetletjih terjal že več kot 40.000 življenj.

STA


Najbolj brano