V tržiški ladjedelnici znova steklo delo

Po tednu dni zaprtja tržiške ladjedelnice zaradi domnevno neustreznih dokumentov za skladiščenje odpadkov pri proizvodnji ladij, je ta včeraj znova odprla svoja vrata. Približno 5000 zaposlenih si je oddahnilo, pa čeprav delo včeraj še ni steklo v polnem zamahu.

Vrata v tržiško ladjedelnico so se včeraj po tednu zaprtja  
znova odprla, 5000 zaposlenih je spet lažje zadihalo. Foto: Leo Caharija
Vrata v tržiško ladjedelnico so se včeraj po tednu zaprtja znova odprla, 5000 zaposlenih je spet lažje zadihalo. Foto: Leo Caharija

TRŽIČ > Karabinjerji ekološkega oddelka NOE iz Vidma so na zadnji ponedeljek v juniju zapečatili nekatera območja v tržiški ladjedelnici, zaradi česar je moralo vodstvo družbe Fincantieri za nedoločen čas prekiniti proizvodno dejavnost. Razlog za zapečatenje naj bi bile domnevne kršitve zakonodaje pri upravljanju z odpadki. Predmet preiskave je bil odpadni material, ki nastaja pri proizvodnji ladij, podizvajalci pa so ga začasno odlagali na območjih znotraj ladjedelnice, za kar naj ne bi imeli ustreznih dokumentov. Odvetniki družbe Fincantieri so po objavi vladnega odloka v soboto na goriško sodišče poslali prošnjo za preklic zaplembe in v ponedeljek jim je to ugodilo, tako da je včeraj zjutraj proizvodnja v tržiški ladjedelnici znova stekla.

Po tednu dni negotovosti za približno 5000 zaposlenih - včeraj se na delo niso vrnili vsi, saj je po enotedenski prekinitvi proizvodnje treba slednjo najprej na novo vzpostaviti - ostaja še naprej odprto vprašanje plačila delavcev. Predstavniki sindikatov si prizadevajo za to, da bi bili delavci za teden dni neprostovoljnega izostanka z dela poplačani iz dopolnilne blagajne.

Tudi redki delavci, ki so bili včeraj pred vhodom v družbo pripravljeni spregovoriti nekaj besed o nenavadnem zapletu, upajo na to. Druga možnost naj bi bila namreč po njihovih besedah ta, da bi jim teden dni izostanka z dela šteli kot dopust, kar bi bila zanje seveda slabša rešitev.

NN


Najbolj brano