V treh mesecih Kosovo zapustilo 50.000 prebivalcev

Kosovo danes obeležuje sedmo obletnico razglasitve neodvisnosti, a Kosovci nimajo veliko razlogov za slavje. Poleg revščine in visoke stopnje brezposelnosti je po mnenju poznavalcev največji izziv za državo ob letošnji obletnici množično izseljevanje.

Brezposelnost je na Kosovu približno  45-odstotna, mesečna pokojnina znaša 65 evrov, minimalna plača pa 170 evrov. Foto: Wikipedia
Brezposelnost je na Kosovu približno 45-odstotna, mesečna pokojnina znaša 65 evrov, minimalna plača pa 170 evrov. Foto: Wikipedia

PRIŠTINA > “Svoj sedmi rojstni dan Kosovo praznuje bolan, saj ga je množično izseljevanje hudo ranilo. Kosovo v zadnjih sedmih letih v socialnem in gospodarskem pogledu ni bilo bolj bolno, kot je sedaj,” je po povzemanju srbske tiskovne agencije Tanjug ocenil kosovski dnevnik Zeri.

V zadnjih treh mesecih je Kosovo po navedbah francoske tiskovne agencije AFP zapustilo več kot 50.000 Kosovcev, ki upajo, da bodo v državah na zahodu Evrope našli delo in boljše življenje.

“Odhajamo. Kaj drugega lahko naredimo? Tukaj ni dela,” je na avtobusni postaji v kosovski prestolnici Priština dejal neimenovani moški. “Vlada ni naredila ničesar, skrbijo samo, kako bi napolnili lastne žepe,” je menil drug moški, se namerava kmalu izseliti v Nemčijo.

Večina s Kosova odhaja iz prištinske avtobusne postaje in prek Srbije odidejo na mejo z Madžarsko, kjer poskušajo vstopiti v članico EU. Če jim uspe, še vedno tvegajo, da jih ujamejo in v nekaj mesecih vrnejo v domovino. Kjer so skorajda brez dobrih obetov za prihodnost.

Brezposelnost je na Kosovu približno 45-odstotna, mesečna pokojnina znaša 65 evrov, minimalna plača pa 170 evrov, medtem ko povprečen račun za elektriko, vodo in ogrevanje znaša približno 50 evrov mesečno.

Številni krivdo za stanje, v katerem je trenutno Kosovo, pripisujejo bivšemu premierju Hashimu Thaciju, ker ni izvedel potrebnih reform, s katerimi bi oživil gospodarstvo in zajezil globoko razvejano korupcijo v državi. In številni že opozarjajo, da se razmere na Kosovu lahko še poslabšajo, ko bodo zahodne države začele vračati ljudi, ki se sedaj izseljujejo.

“Kosovu se obeta vroča pomlad, vroče poletje in vroče leto,” opozarja eden od predstavnikov največje opozicije stranke Samoopredelitev (Vetevendosje) Ilir Deda.

17. februarja 2008 je kosovska skupščina razglasila neodvisnost Kosova. Doslej je Kosovo kot samostojno državo priznalo 110 držav, med njimi tudi Slovenija 5. marca 2008.

STA


Najbolj brano