V tovornjaku v Avstriji našli trupla migrantov

Potem ko so na avtocesti na Gradiščanskem v Avstriji danes odkrili tovornjak z več deset trupli migrantov, je avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner dejala, da gre za črn dan. Tragedije so se z minuto molka spomnili tudi na konferenci o Zahodnem Balkanu na Dunaju, v ospredju katere je prav begunska kriza.

 Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

DUNAJ > "Naše misli so z žrtvami, njihovimi družinami in prijatelji," je dejala ministrica Mikl-Leitnerjeva ter dodala, da so tihotapci ljudi kriminalci, ki jih zanima le zaslužek.

V Avstriji so že ustanovili krizni štab. Ministrica je odredila tudi okrepljen nadzor na mednarodnih vlakih in obmejnem območju. Kot izjemnega pomena pa je izpostavila boj proti tovrstnim kriminalnim dejanjem ne le Avstrije, temveč tudi preostalih 27 držav EU.

Da je globoko pretresen in jezen, je dejal avstrijski pravosodni minister Wolfgang Brandstetter. "Bali smo se, da bi se enkrat lahko zgodilo kaj takega, saj je organizirano tihotapljenje moderna oblika najhujšega kaznivega dejanja, ki bi ga morali v Evropi dosledno preprečevati," je dodal.

Kot je na novinarski konferenci povedal direktor deželne policije na Gradiščanskem Hans Peter Doskozil, je v tovornjaku od 20 do 40 ali celo 50 trupel. Okoli 7,5 tone težak hladilni tovornjak je bil parkiran na odstavni niši, odkril pa ga je delavec, ki je ob avtocesti kosil travo, ter obvestil policijo. Ko je policija prispela, so tekočine razpadajočih trupel že iztekale iz tovornjaka, je pojasnil Doskozil, ki pa ni povedal, v kakšnem stanju so žrtve. "V tem trenutku ne moremo podati natančnih podatkov, kako je nastopila smrt žrtev," je dodal. Forenziki bodo na kraju dogodka sicer verjetno delali več dni. Tovornjak z madžarskimi registrskimi tablicami, na katerem je bil napis slovaškega perutninskega podjetja, bi bil lahko na odstavni niši parkiran od srede.

Tragedija odmeva tudi na konferenci o Zahodnem Balkanu, ki prav danes poteka v avstrijski prestolnici in se je poleg najvišjih predstavnikov Avstrije udeležujejo tudi nemška kanclerka Angela Merkel, premierja Slovenije in Hrvaške Miro Cerar in Zoran Milanović ter voditelji držav Zahodnega Balkana.

V ospredju konference je prav begunska kriza, saj po t. i. balkanski poti preko Turčije, Grčije, Makedonije in Srbije v EU v zadnjem času pride največ migrantov, katerih cilj so večinoma zahodnoevropske države.

"Še ena strašna nesreča, ki kaže, da je nujno ukrepati hitro in skupaj," je tvitnil evropski komisar za širitev Johannes Hahn.

V Avstriji se je število prošenj za azil od januarja do junija letos povzpelo na 28.300, kar je toliko kot v celotnem lanskem letu, oblasti pa pričakujejo, da se bo do konca leta število prošenj povzpelo na 80.000.

"Avstrija ima več migrantov kot Italija in Grčija skupaj, zato si ne smemo domišljati, da sta prizadeti samo ti dve državi," je pred dunajsko konferenco dejal avstrijski zunanji minister Sebastian Kurz.

STA


Najbolj brano