V torek objava sodbe v tožbah Hrvaške in Srbije za genocid

Meddržavno sodišče v Haagu (ICJ) bo v torek objavilo razsodbo v sporu med Srbijo in Hrvaško, ki sta ena proti drugi vložili tožbo za genocid v letih 1991-1995. V Zagrebu in Beogradu so precej zadržani pri napovedi razsodbe, ki bo obvezujoča, dokončna in brez možnosti pritožbe.

Meddržavno sodišče v Haagu bo v torek objavilo razsodbo v sporu med Srbijo in Hrvaško, ki sta ena proti drugi vložili tožbo za genocid v letih 1991-1995.  Foto: STA
Meddržavno sodišče v Haagu bo v torek objavilo razsodbo v sporu med Srbijo in Hrvaško, ki sta ena proti drugi vložili tožbo za genocid v letih 1991-1995.  Foto: STA

ZAGREB > Najvišje sodišče Združenih narodov bo v Palači miru v Haagu v torek ob 10. uri objavilo odločitev 17-članskega sodnega senata na seji, ki bo odprta za javnost. Prebral jo bo predsednik ICJ Peter Tomka.

Medsebojne obtožbe za genocid

Hrvaška je leta 1999 vložila tožbo proti ZR Jugoslaviji zaradi genocida, Srbija pa je pravna naslednica ZRJ. ICJ se je leta 2008 razglasilo za pristojno v primeru te tožbe, sledila pa je protitožba Srbije leta 2010. Državi se nista uspeli izogniti sodišču, čeprav sta iskali rešitev po diplomatski poti.

Hrvaška stran je med ustno obravnavo marca lani skušala prepričati sodni senat, da so bile srbske enote pod neposrednim nadzorom Beograda ter da so v prvi polovici 90. let prejšnjega stoletja zagrešile genocid več deset tisoč hrvaških državljanov na različnih koncih Hrvaške. Zahtevajo tudi vojno odškodnino.

Srbija je ponovila svoje trditve, da ne more biti odgovorna za zločine iz hrvaške tožbe, ki so bili storjeni pred aprilom 1992, ko še ni bila ustanovljena niti ZR Jugoslavija. Hkrati navaja, da je Hrvaška med operacijo Nevihta leta 1995 zagrešila genocid nad srbskim prebivalstvom.

Hrvaški pravniki so argumente srbske protitožbe označili za povsem neutemeljene. Spomnili so, da je haaško sodišče leta 2012 hrvaške generale oprostilo obtožb za načrtovane vojne zločine med in po operaciji Nevihta, medtem ko je v več primerih obtožnic proti Srbom ugotovilo odgovornost Beograda za zločine na Hrvaškem.

V Zagrebu menijo, da so storili vse, kar so lahko, da bi dokazali odgovornost Srbije za genocid na Hrvaškem, a izida niso želeli napovedati. Prepričani so, da bo sodišče ugotovilo, da je bila Srbija agresorka na Hrvaško. Medtem v Beogradu pričakujejo, da bo sodišče zavrnilo hrvaško tožbo in potrdilo njihove navedbe o množičnih vojnih zločinih med Nevihto.

Majhna verjetnost za uspeh hrvaške ali srbske tožbe

ICJ je leta 2007 zavrnil podobno tožbo za genocid, ki jo je BiH vložila proti Srbiji. Sklenili so, da je bil genocid storjen samo na območju Srebrenice, Beograd pa da ni bil neposredno vpleten, temveč ga ni poskusil preprečiti.

Zato je zdaj tako na Hrvaškem kot v Srbiji slišati, da obstaja majhna verjetnost za uspeh hrvaške ali srbske tožbe. Pravni strokovnjaki, ki niso bili povezani s sojenjem, napovedujejo, da bo sodišče verjetno potrdilo, da sta obe strani storili množične vojne zločine, ki pa ne predstavljajo genocida.

Razsodba bo zagotovo vplivala tudi na razvoj hrvaško-srbskih odnosov. Ti so že leta obremenjeni s številnimi odprtimi vprašanji, ki izhajajo iz vojne, od pogrešanih oseb do spora o meji.

Čeprav se na obvezujočo sklepno odločitev ne bo mogoče pritožiti, obstaja možnost, da se ena od strani pritoži Varnostnemu svetu ZN, če bi ocenila, da druga stran razsodbe ne spoštuje. Varnostni svet nato lahko ukrepa proti kršiteljici.

STA


Najbolj brano