V švicarski prestolnici razstava o Triglavu

Švicarski planinski muzej v Bernu bo na tematski razstavi Biwak#15 - Triglav predstavil najvišji slovenski vrh in narodni simbol. V središču razstave, ki jo bodo odprli 29. januarja, bo vrh Triglava s kopijo Aljaževega stolpa izvirne velikosti. Postavitev bo obsegala predmete, dokumente in fotografije, ki razodevajo pomen Triglava.

Triglav
Triglav 

BERN > Triglav, ki je z 2864 metri nadmorske višine najvišji vrh Julijskih Alp, predstavlja enega od temeljnih simbolov Slovencev. Napajajo ga tisočeri miti, zgodbe in prispodobe, podobno kot Matterhorn v Švici, gostiteljici pričujoče razstave, so sporočili iz bernskega planinskega muzeja.

Osrednji predmet bo kopija vrha Triglava z Aljaževim stolpom, valjasto konstrukcijo iz debele pocinkane pločevine, ki planincem že od leta 1895 nudi zatočišče na vetrovnem temenišču. Aljažev stolp je kljuboval neštetim spremembam politične klime, “saj so ga vsakokratni oblastniki skozi zgodovino vedno znova odevali v svoje barve, ki so z vrha slovenskega simbola sijale nad slovenskim ozemljem”, so zapisali v muzeju.

Danes Triglav številni planinci umevajo kot končno postajo svojih “romanj”. Že od nekdaj, kot so spomnili v muzeju, velja rek, da slehernik postane čisto pravi Slovenec šele tedaj, ko osvoji vrh Triglava. Še zdaj je običaj, da tiste, ki so na Triglavu prvič, trikrat udarijo z jermenom ali dlanjo po zadnji plati.

Razstava bo predstavila tudi dokumente, ki pričajo o političnih in družbenih okvirjih najvišje slovenske gore. Tako bo predstavljena akcija tednika TT iz leta 1966, na pobudo katere je bil organiziran pohod stotih žensk na Triglav. Zdaj dogodek Sto žensk na Triglav poteka že 50 let.

Razstava bo ponudila tudi nekaj zgodb današnjih planincev. Mednje sodi zgodba Franja Potočnika, ki se je na vrh Triglava povzpel že tisočkrat, in meteorologa Janeza Gartnerja, ki ima Triglav že 38 let za svoje delovno mesto.

Razstava o Triglavu, ki bo na ogled do 28. marca, je nastala v sodelovanju z Narodnim muzejem Slovenije, Slovenskim planinskim muzejem v Mojstrani, slovenskim veleposlaništvom v Bernu, RTV Slovenija in Planinsko zvezo Slovenije.

STA


Najbolj brano