V švicarski enoti HSBC preiskava zaradi suma pranja denarja

Švicarsko tožilstvo je danes zaradi suma pranja denarja sprožilo preiskavo švicarske enote britanskega bančnega velikana HSBC. Do preiskave prihaja dober teden dni potem, ko so v javnosti zaokrožile informacije, da je švicarska podružnica banke pomagala utajiti več milijard davkov.

 
Dober teden nazaj je  odmevala informacija, da je švicarska podružnica HSBC po ugotovitvah preiskovalnih novinarjev pomagala premožnim strankam z vsega sveta utajiti večmilijonske vsote denarja. Foto: Wikipedia
Dober teden nazaj je odmevala informacija, da je švicarska podružnica HSBC po ugotovitvah preiskovalnih novinarjev pomagala premožnim strankam z vsega sveta utajiti večmilijonske vsote denarja. Foto: Wikipedia

ŽENEVA > Preiskava poteka na sedežu švicarske enote v Ženevi. Tožilstvo je sporočilo, da za zdaj preiskuje samo banko kot pravno osebo, odvisno od razvoja dogodkov pa bi se lahko preiskava razširila tudi na posamezne fizične osebe, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na tajnem seznamu, ki so ga razkrili novinarji, je 106.000 strank iz 203 držav. Med njimi so zvezdniki, politiki in trgovci z orožjem. Vsi skupaj naj bi pred oblastmi skrili 119 milijard dolarjev.

Dober teden nazaj je je odmevala informacija, da je švicarska podružnica HSBC po ugotovitvah preiskovalnih novinarjev pomagala premožnim strankam z vsega sveta utajiti večmilijonske vsote denarja.

STA


Najbolj brano