Letalo je poškodovalo približno 43 hiš, 37 ljudi je umrlo

Turško tovorno letalo je danes strmoglavilo na vas blizu letališča Manas v v kirgizistanski prestolnici Biškek. Pri tem je umrlo 37 ljudi, večinoma prebivalci vasi Dača-Suu, so sporočile tamkajšnje oblasti.

Fotografija je simbolična. Foto: Wikipedia/Adrian Pingstone
Fotografija je simbolična. Foto: Wikipedia/Adrian Pingstone

BIŠKEK > Letalo boeing 747 turške letalske družbe ACT Airlines je okoli 7.30 po krajevnem času strmoglavilo med poskusom pristanka v gosti megli in je očitno zgrešilo pristajalno stezo.

Predstavnik kirgizistanske civilne zaščite Muhamed Svarov je povedal, da bi se število žrtev lahko še povečalo, saj reševalna akcija še poteka. “Škoda na infrastrukturi v vasi je velika,” je dodal.

Najmanj štirje piloti na letalu, ki je bilo na poti iz Hongkonga preko Biškeka v Istanbul, so v nesreči izgubili življenje. Trupla enega pilota še niso našli, je sporočila civilna zaščita.

Letalo je po navedbah oblasti poškodovalo približno 43 hiš. Po nesreči se je razširil požar, ki so ga gasilci skoraj pogasili, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prebivalka vasi Zumrijat Rezahanova je za AFP povedala, da je letalo padlo naravnost na hiše, v katerih so spali vaščani. “Hiša moje sestre je močno poškodovana. Na sreča sta ona in njena družina preživeli,” je dodala.

“Letalo je treščilo na hiše in ubilo celotne družine,” je za AFP povedal očividec, ki je želel ostati neimenovan. “Od hiš ni ostalo nič, ljudje so bili ubiti s celotnimi družinami, z otroki. Številni so spali,” je dejal.

Kirgizistanski premier Soronbaj Ženbekov je imenoval posebno vladno komisijo, ki bo preiskala nesrečo.

Predsednik države Almazbek Atambajev je odpovedal obisk na Kitajskem in se vrnil v Biškek, poročajo kirgizistanski mediji.

STA


Najbolj brano