Drama s talci zahtevala smrtne žrtve

V kavarni Lindt v središču Sydneyja je oborožen moški danes zajel več deset talcev, dejanje pa bi lahko imelo islamistične motive. Dramo je po 16 urah razrešila policija, v streljanju sta bila ubita napadalec in še en človek, trije so bili huje ranjeni. Napadalec je bil približno 50-letni iranski azilant.

V  kavarni v središču Sydneyja je oborožen moški danes zajel več deset število talcev, na okno pa izobesil zastavo z napisom v arabščini. Foto: Wikipedia
V kavarni v središču Sydneyja je oborožen moški danes zajel več deset število talcev, na okno pa izobesil zastavo z napisom v arabščini. Foto: Wikipedia

SYDNEY > Avstralska policija je s podrobnostmi zaenkrat precej skopa. Doslej so objavili le, da so specialci v torek ob 2.30 po lokalnem času vdrli v lokal, z njimi pa tudi bombni tehnik v zaščitni obleki z robotom za deminiranje.

Zaenkrat tudi ni povsem jasna bilanca celotne drame. Iz poslopja so policisti na nosilih odnesli vsaj štiri ljudi. Na zaprto območje okoli kavarne Lindt so pred tem prispela številna reševalna vozila. Celotno operacijo je v živo prenašala televizija.

Policija je ugrabitelja identificirala kot samooklicanega klerika, Iranca Mana Harona Monisa, ki je v Avstraliji leta 1996 pridobil politični azil in je na prostosti po plačilu varščine zaradi spolnih napadov in vpletenosti v umor svoje soproge.

Drama se je začela zjutraj po krajevnem času (nekaj po polnoči po srednjeevropskem), ko so bili številni prebivalci mesta na poti v službo. Napadalec je ob vdoru v kavarno zajel tako zaposlene kot goste. Koliko, ni povsem jasno; po navedbah policije pa naj bi jih bilo manj kot 30.

Nekatere talce je nato prisilil, da so na okno izobesili črno zastavo z napisom v arabščini, ki spominja na zastavo skrajnežev Islamske države. Avstralska vojska sicer sodeluje v napadih na položaje Islamske države v Iraku.

Tik pred vdorom policije je iz kavarne pobegnilo šest talcev, pred tem pa je to uspelo še petim talcem. Policiji so povedali, da jim je ugrabitelj dejal, da je podtaknil štiri bombe - dve v kavarni in dve na drugih lokacijah v mestu.

Policija je sicer zaprla celotno območje v okolici kavarne. Evakuirali so tudi bližnje stavbe, med njimi ameriško veleposlaništvo. Evakuirali so tudi sydneyjsko opero in enega od parkov, potem ko so tam našli sumljive pakete. Zračni prostor nad središčem mesta so zaprli za promet.

Eden od talcev je najmanj dvakrat poklical na radijsko postajo 2GB in v imenu napadalca zahteval prenos v živo. Radijska postaja je prošnjo zavrnila, na družbenem omrežju twitter pa objavila, da pogajanj med mediji in osumljencem ne bo. Po poročanju nekaterih medijev naj bi napadalec sicer zahteval tudi pogovor s premierjem Tonyjem Abbottom.

Avstralski premier je že večkrat opozoril, da nameravajo skrajneži napasti cilje v Avstraliji. Zaradi incidenta je sklical zasedanje avstralskega sveta za nacionalno varnost, izrazil pa je tudi zaskrbljenost, da bi bil napad v kavarni Lindt lahko politično motiviran. “Avstralska družba je mirna, odprta in velikodušna. Nič ne sme spremeniti tega,” je poudaril in Avstralce pozval, naj nadaljujejo dan, kot da se nič ni zgodilo.

Tudi organizacije muslimanov v Avstraliji so v skupni izjavi obsodile zajetje talcev v kavarni v Sydneyju. “Zavračamo vsak poskus umora človeka ali ustrahovanja,” je v sporočilu zapisalo 40 organizacij.

Pojasnili pa so, da napis “Ni nobenega drugega boga, kot je Alah, Mohamed pa je božji poslanec”, ki ga je razobesil napadalec na zastavi, ne predstavlja političnega sporočila. Gre za izražanje verskega prepričanja, ki so ga nekateri posamezniki zlorabili, so poudarili.

STA


Najbolj brano