Turški premier: Napad v Istanbulu izvedel pripadnik IS

Turški premier Ahmet Davutoglu je danes potrdil, da je samomorilski napad v Istanbulu, v katerem je bilo ubitih deset ljudi, od tega devet Nemcev, izvedel pripadnik skrajne skupine Islamska država (IS).

Do eksplozije je prišlo v bližini znamenite Modre mošeje in 
muzeja Hagia Sofija.  Foto: Igor Mušič
Do eksplozije je prišlo v bližini znamenite Modre mošeje in muzeja Hagia Sofija.  Foto: Igor Mušič

ANKARA, ISTANBUL>“Ugotovili smo, da je bil avtor napada tujec, ki je član IS,” je dejal Ahmet Davutoglu. Turški predsednik Recep Tayyip Erdodan je pred tem potrdil, da je bil napadalec sirskega porekla.

Samomorilski napadalec se je razstrelil v starem mestnem jedru Istanbula, priljubljenem med turisti, pri čemer je ubil 10 ljudi, 15 pa jih je ranil.

Eksplozijo v starem mestnem jedru Istanbula, v kateri je danes umrlo najmanj 10 ljudi, med njimi večinoma tujci, 15 pa je ranjenih, je zakrivil samomorilski napadalec iz Sirije, je v Ankari izjavil turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. Napad je ostro obsodil in ocenil, da je Turčija prva tarča vseh terorističnih organizacij, dejavnih v regiji.“Ostro obsojam teroristični napad, ki ga je izvedel samomorilski napadalec sirskega izvora,” je dejal Recep Tayyip Erdogan. Ob tem je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP obžaloval, da je napad terjal žrtve, med katerimi so tudi tujci. “Ta incident je znova pokazal, da moramo spričo terorja držati skupaj.”

Kot je zatem izjavil namestnik turškega premierja Numan Kurtulmus, večji del ubitih predstavljajo tujci, navaja nemška tiskovna agencija dpa. Časnik Cumhuriyet je medtem, sklicujoč se na poročanje novinarja na kraju dogodka, poročal, da se je samomorilski napadalec razstrelil sredi skupine nemških turistov.

Turški časnik Hürriyet je že pred tem poročal, da je med ranjenimi devet Nemcev, ki naj bi se zdravili v štirih bolnišnicah. Še dva ranjena naj bi bila Perujca, navaja dpa. CNN Turk, ki ga povzema AFP, medtem poroča, da so med ranjenimi šest Nemcev, Norvežan in Perujec.

Kurtulmus je, kot že Erdogan, povedal, da je bil napadalec Sirec, ki je bil rojen leta 1988.

Erdogan je sicer poudaril še, da Turčija ne bo delala razlik med imeni ali okrajšavami terorističnih skupin. “Prva tarča vseh terorističnih skupin, dejavnih v regiji, je Turčija. Ker se Turčija proti vsem bori z enako odločenostjo,” je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Do napada v turistično zelo obiskanem predelu Istanbula Sutanahmet je prišlo v času, ko v Turčiji vladajo najvišji možni varnostni ukrepi, saj je bila v zadnjih mesecih prizorišče niza terorističnih napadov. Najhujši se je pripetil oktobra lani, ko so bili pred osrednjo železniško postajo v Ankari ubiti 103 ljudje. Odgovornost za ta napad je prevzela Islamska država.

Turčija poleg boja proti IS hkrati na vseh ravneh bije tudi vojno proti prepovedani Kurdski delavski stranki (PKK). Na pretežno kurdskem jugovzhodu Turčije se tako od sredine lanskega leta, ko je propadel mirovni proces med Ankaro in Kurdi, krepi nasilje. V spopadih je v zadnjih mesecih umrlo več sto ljudi. Na nekaterih območjih so oblasti uvedle policijsko uro.

Erdogan je današnjo izjavo očitno izkoristil tudi za neke vrste kritiko na račun tistih, ki so zaradi nemirnega dogajanja na kurdskih območjih napadali odnos Ankare do spoštovanja človekovih pravic, ocenjuje AFP.

Zaradi napada je turški premier Ahmedt Davutoglu za danes sklical krizni sestanek predstavnikov, pristojnih za varnost. Na prizorišče eksplozije, ki ga je policija zaprla, so oblasti poslale okrepljene enote reševalnih in varnostnih sil.

Hkrati so začasno prepovedale predvajanje posnetkov s prizorišča. Turške in druge televizije zato teh posnetkov ne objavljajo, novinarji pa naj bi imeli težave pri fotografiranju in dostopu do prizorišča.

Na nemškem zunanjem ministrstvu, kjer so v stiku s turškimi oblastmi, informacij turških medijev za zdaj niso komentirali, češ da je še prezgodaj. So pa nemške državljane posvarili, naj se izogibajo velikim množicam na javnih mestih in turističnim točkam v Istanbulu ter spremljajo informacije turističnih agencij in medijev.

Tudi na zunanjem ministrstvu v Ljubljani pozorno spremljajo dogajanje, povezano z eksplozijo v Istanbulu, za zdaj pa nimajo informacij o morebitnih žrtvah ali poškodovanih slovenskih državljanih.

Visoka predstavnica EU za zunanje zadeve in varnostno politiko Federica Mogherini ter komisar za evropsko sosedsko politiko in širitvena pogajanja Johannes Hahn sta se na napad odzvala v skupni izjavi in v imenu EU izrazila iskreno sožalje družinam žrtev.

STA


Najbolj brano