V spopadih za ključno pot do Alepa ubitih več deset sirskih upornikov

V spopadih z režimskimi silami je bilo ponoči med propadlim poskusom za vnovično vzpostavitev poti v Alep ubitih najmanj 29 sirskih upornikov. V ofenzivi kurdskih sil, ki skušajo iz rok IS iztrgati mesto Minbidž na severu države, pa je bilo doslej ubitih okoli 180 civilistov, je danes sporočil Sirski observatorij za človekove pravice.

Mesto Alep je od sredine leta 2012 razdeljeno med sirsko 
vlado in uporniki.
Mesto Alep je od sredine leta 2012 razdeljeno med sirsko vlado in uporniki. 

DAMASK > Med poskusom, da bi ponovno odprli cesto Castello v Alep, ki so jo režimske sile hudo poškodovale v četrtek, so bili ubiti borci iz islamske frakcije Fajlak al-Šam ter sirske veje Al Kaide, Fronte Al Nusra.

Cesta sicer predstavljala edino oskrbovalno pot v Alep, ki je od sredine leta 2012 razdeljen med vlado in uporniki.

Sirski observatorij s sedežem v Veliki Britaniji, ki informacije pridobiva na podlagi poročil opazovalcev na terenu, je med drugim poročal, da so nočni spopadi privedli tudi do smrtnih žrtev med vladnimi silami, a drugih podatkov za zdaj nima.

"Napad se je končal in cesta ostaja popolnoma zaprta," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal vodja observatorija Rami Abdel Rahman.

V ofenzivi, s katero želijo kurdske sile ob podpori ZDA iz rok Islamske države (IS) iztrgati mesto Minbidž na severu Sirije, pa je bilo po podatkih observatorija ubitih 177 civilistov, med njimi 52 otrok. Več kot 60 jih je bilo od 31. maja žrtev letalskih napadov, ki jih izvaja koalicija pod vodstvom ZDA.

Minbidž leži kakih 30 kilometrov od meje s Turčijo, njegovo zavzetje pa bi IS odrezalo od še edine preostale povezave s turško mejo. S tem bi zelo okrnili možnosti zagotavljanja borcev in zalog tej skrajni organizaciji na sedežu v sirski Raki in preostalih ozemljih, ki jih še nadzira v Siriji in Iraku, je v danes objavljeni analizi zapisala organizacija Information Handling Services (IHS).

Po navedbah IHS je sicer IS v zadnjem letu in pol izgubila kar četrtino svojega ozemlja v Siriji in Iraku, kar ustreza velikosti Irske. Samo letos se je njeno ozemlje zmanjšalo za 12 odstotkov. Težave ima tudi zaradi občutnega zmanjšanja virov financiranja, dodaja IHS.

STA


Najbolj brano