V spopadih za Ramadi več sto mrtvih, mesto v rokah IS

Skrajneži Islamske države so danes zavzeli še zadnjo utrdbo vladnih sil v mestu Ramadi, prestolnici pokrajine Anbar na zahodu Iraka, in tako sedaj nadzorujejo bolj ali manj vso mesto. V njihove roke je danes padel poveljniški center iraške vojske v Ramadiju.

Ramadi Foto: Wikipedia
Ramadi Foto: Wikipedia

BAGDAD > V srditih spopadih za pomembno mesto naj bi bilo samo v zadnjih dveh dneh ubitih 500 ljudi.

To je za francosko tiskovno agencijo AFP potrdil tiskovni predstavnik in svetovalec guvernerja pokrajine Anbar Muhanad Hajmur.

Džihadisti IS so v četrtek sprožili novo ofenzivo in med drugim izvedli serijo napadov z avtomobili bombami ter tako prevzeli nadzor nad večjim delom Ramadija. Haimur je sicer danes poudaril, da mesto vendarle še ni padlo, saj “se ljudje v nekaterih četrtih še vedno borijo”.

A po drugi strani je predstavnik tamkajšnje policije jasno povedal, da so se vladne sile po glavni avtocesti v smeri zahoda umaknile iz mesta ter da so vse glavne točke sedaj v rokah IS.

Zavzetje Ramadija s strani IS predstavlja enega najhujših porazov za iraško vlado, potem ko je lani poleti začela obsežno operacijo za ponovno zavzetje ozemlja, ki je padlo v roke džihadistov, piše AFP. Iz te prestolnice province Anbar v strahu pred skrajneži množično beži na tisoče ljudi.

STA


Najbolj brano