V sobotnem napadu na ukrajinski Mariupol je umrlo 30 ljudi

Zaradi stopnjevanja nasilja v Doneškem bazenu na vzhodu Ukrajine, zlasti sobotnega napada v pristaniškem mestu Mariupol, ki je terjal najmanj 30 življenj, je zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini sklicala izredno zasedanje zunanjih ministrov EU, ki bo v četrtek v Bruslju.

Fotografija je simbolična. Foto: STA
Fotografija je simbolična. Foto: STA

BRUSELJ, MARIUPOL > V pristaniškem mestu Mariupol na jugovzhodu Ukrajine so v soboto rakete zadele stanovanjski predel mesta. Ubitih je bilo najmanj 30 ljudi, še 100 je bilo ranjenih. Poškodovanih je bilo več kot 50 hiš, štiri šole in trije vrtci, poročajo tuje tiskovne agencije. Preiskava Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) je pokazala, da so rakete priletele z ozemlja vzhodno od mesta, ki je pod nadzorom proruskih separatistov. Ukrajinska vojska in separatisti so sicer za napad okrivili eden druge.

Ukrajinska vlada je včerajšnji dan razglasila za dan žalovanja za žrtvami napada. Varnostni svet ZN je želel dogodke v Mariupolu obsoditi, a je Rusija to z vetom preprečila.

Zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini je za četrtek sklicala izredno zasedanje zunanjih ministrov EU, Rusijo pa pozvala, naj izkoristi svoj vpliv med separatisti in ustavi vojaško, politično in finančno pomoč.

To je včeraj dejala tudi vodji ruske diplomacije Sergeju Lavrovu. Lavrov pa je kot razlog za porast nasilja izpostavil nepripravljenost Kijeva za pogovore z uporniki in uresničevanje dogovora iz Minska. Tam so septembra lani predstavniki Ukrajine in proruski separatisti dosegli dogovor o prekinitvi ognja.

Ameriški predsednik Barack Obama je za dogajanje okrivil separatiste z rusko podporo, Lavrov pa je v telefonskem pogovoru z ameriškim kolegom Johnom Kerryjem krivdo za porast nasilja na vzhodu Ukrajine pripisal Kijevu, še poročajo tiskovne agencije.

STA


Najbolj brano