V samomorilskem napadu na jugu Nemčije 12 ranjenih

Pred barom v mestu Ansbach v nemški zvezni deželi Bavarska, kjer je potekal glasbeni festival, se je v nedeljo zvečer razstrelil samomorilski napadalec. Pri tem je bilo po navedbah policije ranjenih 12 ljudi, med njimi so tri že odpustili iz bolnišnice. Policija še preiskuje, ali je šlo za teroristični napad, poročajo tuje tiskovne agencije.

Fotografija je simbolična. Foto: Wikipedia
Fotografija je simbolična. Foto: Wikipedia

MÜNCHEN > V baru se je v nedeljo okoli 22. ure razstrelil 27-letni Sirec, ki je v Nemčijo prišel pred dvema letoma in so mu nemške oblasti lani zavrnile prošnjo za azil, a so mu zaradi nestabilnih razmer v njegovi domovini dovolile začasno ostati v Nemčiji. Po podatkih policije je moški že dvakrat skušal narediti samomor in je bil tudi že na psihiatričnem zdravljenju.

V napadu je bilo ranjenih 12 ljudi. Tri med njimi so danes odpustili iz bolnišnice, od preostalih devetih, ki še ostajajo v bolnišnični oskrbi, pa ni nihče v smrtni nevarnosti. Tiskovni predstavnik skupine bolnišnic ANregiomed je za nemški radio B24 pojasnil, da je več žrtev napada “močno travmatiziranih”.

Pri napadu v nemškem kraju Ansbach na jugu Bavarske gre po besedah bavarskega notranjega ministra Joachima Herrmanna za teroristični napad iz islamističnega prepričanja. Na pametnem telefonu napadalca so preiskovalci našli video posnetek, na katerem moški, ki so ga identificirali za prosilca za azil iz Sirije, prisega zvestobo Islamski državi. V videoposnetku napadalec tudi napoveduje maščevanje Nemcem, ker naj bi Nemčija pobijala muslimane. Prevod posnetka je pokazal še, da je napad izvedel v imenu Alaha. Hkrati se domnevni napadalec v posnetku sklicuje na voditelja skrajne skupine Islamska država Abuja Bakra al Bagdadija.

Moški, ki je na sebi nosil nahrbtnik, je po besedah bavarskega notranjega ministra Joachima Herrmanna pred napadom skušal priti na prizorišče glasbenega festivala, a mu niso dovolili, ker ni imel vstopnice. Minister je zgodaj davi še pojasnil, da še preiskujejo, ali je šlo za teroristični napad. “Te možnosti še ne moremo izključiti,” je dejal.

Je pa po njegovih besedah očitno, da je želel storilec poškodovati druge. “Glede na to, da je imel nahrbtnik z eksplozivom, v katerem so bili tudi številni ostri kovinski delci, moramo domnevati, da ni šlo samo za dejanje samomora, temveč da je hotel škodovati kar se da veliko ljudem,” je ocenil minister.

Dejal je tudi, da je zaskrbljen, da bo “pravica do azila ogrožena” zaradi dogodkov minulega tedna, ko je Nemčijo pretresla vrsta napadov. Ogorčen je, da bi nekdo zlorabil azilni sistem, in dodal, da bodo naredili vse, da bi preprečili takšno ravnanje.

Po navedbah tiskovne predstavnice policije v Ansbachu je napadalec po dosedanjih podatkih deloval sam.

Glasbeni festival, na katerem se je zbralo okoli 2500 ljudi, so po napadu prekinili, središče Ansbacha pa zaprli za javnost. V tem mestu s 40.000 prebivalci je tudi ameriška vojaška baza.

Nemčijo so v zadnjem tednu dni pretresli trije krvavi napadi. V ponedeljek je 17-letni prosilec za azil iz Afganistana na vlaku na Bavarskem z nožem in sekiro huje ranil pet ljudi, v petek je 18-letnik v nakupovalnem središču v Münchnu s strelnim orožjem ubil devet ljudi, v nedeljo pa je 21-letni prosilec za azil iz Sirije v Reutlingenu z mačeto ubil žensko in ranil še dva človeka.

STA


Najbolj brano