V rokah sirskih sil že več kot dve tretjini vzhodnega Alepa

Sirske režimske sile so ob podpori zaveznikov v noči na danes osvojile enega od predelov v vzhodnem delu mesta Alep, ki so ga zasedali uporniki. Tako imajo sile predsednika Bašarja al Asada v svojih rokah že več kot dve tretjini vzhodnega dela mesta, so danes sporočili iz sirskega observatorija za človekove pravice.

Alep Foto: Wikipedia
Alep Foto: Wikipedia

ALEP > “Uspeli so prevzeti nadzor nad predelom Kadi Askar. Tako režim in njegove zavezniške sile zdaj nadzorujejo več kot dve tretjini vzhodnega Alepa,” je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal vodja observatorija Rami Abdel Rahman.

Po navedbah observatorija s sedežem v Londonu skuša sirska vojska s težkim topništvom in zračnimi napadi zavzeti še predel Al Šar, ki je pred konfliktom veljal za enega od bolj uglednih. Predel oblegajo režimske sile, dnevno pa je tudi tarča njihovega obstreljevanja.

V zadnjih desetih dneh so vladne sile v vzhodnem delu Alepa, ki ga oblegajo že pet mesecev, dosegle pomemben napredek. Tarča režimskih zračnih napadov in obstreljevanja pa je ta del mesta že več let, še navaja dpa.

Po obnovitvi ofenzive za zavzetje vzhodnega Alepa 15. novembra je bilo po podatkih observatorija v tem delu mesta ubitih že najmanj 311 civilistov, med njimi tudi 42 otrok. V zahodnem delu mesta pa je pod streli upornikov umrlo skoraj 70 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ofenzivo na vzhodni del Alepa so sicer Asadove sile ob ruski pomoči sprožile septembra.

STA


Najbolj brano