V raciji proti neofašistom v Italiji prijeli 14 ljudi

V obsežni raciji proti neofašistični skupini so v Italiji prijeli 14 ljudi. Skupina, ki se zgleduje po neofašističnem gibanju Ordine Nuovo, je po navedbah policije načrtovala napade na politike in policijske postaje v božičnem času. Njihov domnevni vodja Stefano Manni naj bi bil nekdanji policist.

Njihov domnevni vodja Stefano Manni naj bi bil nekdanji policist
Njihov domnevni vodja Stefano Manni naj bi bil nekdanji policist 

RIM > Aretacije so potekale v več italijanskih mestih v deželah Lacij, Abruzzo, Lombardija, Piemont in Kampanja, aretiranim pa očitajo terorizem, načrtovanje državnega udara ter hujskanje k nasilju in diskriminaciji iz narodnostnih in verskih razlogov.

Ordine Nuovo (Novi red), ki je bila ustanovljena leta 1956 s ciljem obnovitve fašistične stranke, naj bi stala za vrsto bombnih napadov v 70. letih prejšnjega stoletja. Oblasti so jo uradno razpustile leta 1973.

Proti še 44 osebam je policija uvedla preiskavo, ki jo vodi tožilstvo v mestu L'Aquila.

Med člani teroristične združbe naj bi bilo tudi nekaj Goričanov in Videmčanov, poroča Primorski dnevnik. Orožje pa so si osumljenci želeli priskrbeti tako iz Slovenije kot iz drugih držav bivše Jugoslavije.

Policija se je za akcijo odločila, ko so na podlagi prisluhov ugotovili, da so pripadniki skupine začeli kopičiti orožje in načrtovati napade v prazničnem času.

Policija je še sporočila, da so osumljenci "prevratniško propagando" širili po socialnih omrežjih.

Časnik La Repubblica je poročal, da so se osumljenci pogovarjali o atentatih na policiste, "deset, enajst naenkrat", kot tudi o razstrelitvi sedeža davčne uprave in napadih na policijske postaje.

Vodja je preiskave Mario Parente je razkril, da so se pripadniki skupine, v katero se je vtihotapil policist pod krinko, pogovarjali tudi o napadih na železnico.

Prijeti pripadniki neofašistične skupine so tudi osumljeni, da so si z napadi priskrbeli orožje. Slednje naj bi sicer dobili tudi iz tujine.

STA


Najbolj brano