V prizivnem postopku Pistorius obsojen umora

Južnoafriško vrhovno sodišče je v prizivnem postopku danes paraolimpijca Oscarja Pistoriusa obsodilo zaradi umora dekleta Reeve Steenkamp. Sodišče na prvi stopnji mu mora zdaj izreči novo kazen, ki za umor znaša najmanj 15 let, poročajo tuje tiskovne agencije.

V prizivnem postopku je Oscar Pistorius obsojen umora, za 
kar je predvidena kazen najmanj 15 let zapora.
V prizivnem postopku je Oscar Pistorius obsojen umora, za kar je predvidena kazen najmanj 15 let zapora. 

JOHANNESBURG > Obsojeni je kriv “za umor z zločinsko namero”, je dejal sodnik Eric Leach in dodal, da mu bo sodišče na prvi stopnji moralo zdaj izreči novo kazen, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Oscar Pistorius je na valentinovo leta 2013 s štirimi streli skozi zaprta vrata kopalnice ustrelil svoje takrat 29-letno dekle Reevo Steenkamp. Atlet ves čas trdi, da je bil prepričan, da je v kopalnici vlomilec.

Vrhovni sodniki njegove verzije dogodka niso postavili pod vprašaj, razsodili pa so, da ko je streljal, ni mogel mimo tega, da bi lahko koga vsaj ranil, če ne ubil. “Ni mogel vedeti, ali oseba predstavlja grožnjo in ko je streljal, je bila smrt tarče verjeten rezultat,” je poudaril sodnik.

Pistorius je bil lani obsojen na pet let zapora zaradi nenaklepnega uboja. Tožilstvo, ki ga je bremenilo umora, se je na obsodbo pritožilo in vrhovno sodišče mu je danes pritrdilo.

Zdaj 29-letni Pistorius, ki po šestini prestane kazni od oktobra kazen prestaja v hišnem priporu, se bo moral vrniti za zapahe.

STA


Najbolj brano