V predsedniško tekmo naj bi končno vstopila tudi Clintonova

Po mesecih “spogledovanja” z ameriškimi volilci naj bi se tudi nekdanja senatorka in državna sekretarka Hillary Clinton sedaj odločila, da uradno vstopi v predsedniško tekmo v ZDA. Pričakovano odločitev naj bi sporočila v nedeljo in z njo najverjetneje zaprla vrata drugim demokratskim kandidatom.

Hillary Clinton Foto: Wikipedia
Hillary Clinton Foto: Wikipedia

NEW YORK > Ameriški mediji so iz krogov blizu Hillary Clinton v četrtek zvečer dobili namige, da bo kandidatura objavljena v nedeljo. Nemudoma je zavladalo napeto pričakovanje, ki ga mediji stopnjujejo z razkrivanjem še dodatnih podrobnosti.

Med drugim naj bi Clintonova kandidaturo oznanila opoldne po lokalnem času, in sicer v videoposnetku, objavljenem na spletnih družbenih omrežjih. Nato naj bi se odpravila v zvezne države, kjer bodo leta 2016 najprej potekale strankarske volitve. Ustavila naj bi se v Iowi in New Hampshiru, kjer bo imela srečanja z volilci v majhnih skupinah na njihovih domovih.

Štrene ji bo sicer že v ponedeljek skušal vsaj malce pomešati senator s Floride Marco Rubio. Ta bo že tretji vidnejši republikanec, ki bo objavil svojo kandidaturo za prihodnjega predsednika ZDA - po kolegih Tedu Cruzu iz Teksasa in Randu Paulu iz Kentuckyja.

Republikanci na uradno kandidaturo Clintonove čakajo že vse od leta 2013, ko je zapustila položaj državne sekretarke. To je tudi razlog, da teroristični napad na ameriški konzulat v libijskem Bengaziju leta 2012 še vedno ni našel svojega mesta v zgodovini, saj računajo, da bodo z njim škodili Clintonovi v bitki za Belo hišo.

Poleg tega je nedavno izbruhnil škandal, ker je Clintonova, medtem ko je bila na položaju državne sekretarke, še naprej uporabljala svoj zasebni elektronski naslov, s katerega je brisala številna sporočila. Ta afera je odprla vrata ugibanjem, da nekaj skriva, ki jo bodo verjetno spremljala vse do konca kampanje.

Tretja fronta napadov utegne priti preko fundacije njenega moža Billa Clitnona. Rand Paul je že začel namigovati, da je tam veliko različnih finančnih malverzacij, čeprav konkretnega dokaza ni ponudil. Problematično bi lahko bilo, če je del denarja za kampanjo Clintonove prišel iz tujih virov.

Clintonova je bila leta 2008 glavna favoritka za osvojitev demokratske predsedniške nominacije in bi zmagala, če se ne bi pojavil Barack Obama, ki je bolj navdušil demokratske volilce in pisal zgodovino s tem, ko je postal prvi temnopolti predsednik ZDA. Clintonova bo sedaj skušala znova pisati zgodovino - kot prva predsednica ZDA.

V skladu z ameriško politično tradicijo bi moral biti na vrsti za predsedniško kandidaturo demokratov sedanji podpredsednik Joseph Biden, a Clintonova je močnejša kandidatka od njega in z njo ima stranka možnost vnovičnega preboja v Belo hišo. Trenutno vse ankete kažejo, da Clintonova zanesljivo vodi tudi proti vsem možnim republikanskim kandidatom.

Biden se sicer še ni izjasnil, ali bo kandidiral za predsednika. Enako velja za ostale demokrate, z izjemo nekdanjega senatorja iz Virginije Jima Webba, saj čakajo na Clintonovo.

STA


Najbolj brano